Astăzi mă îndreptam agale cu aparatul de fotografiat spre Biblioteca Centrală Universitară din Cluj și mergând, gândindu-mă cum să fac ceva util, am auzit zgomote puternice.
Într-un oraș dominat de studenți, ce puteam să aud? Evident, studenți.
Studenți dornici de schimbare, s-au trezit, și-au lăsat treaba, nu s-au dus la cursuri/seminarii/laboratoare pentru a-l huidui pe Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, omul care zilele acestea este des pomenit în rândul cetățenilor care sunt la curent cu știrile și nu le aprobă.
Pe scurt, noua lege a educației a intrat in vigoare în luna ianuare a acestui an(2011) si modificările aduse sunt referitoare la durata ciclurilor de studii, (nu numai), respectiv: până la vârsta de 5 ani- învățământ preșcolar, urmează ciclul primar, prima clasă pregătitoare,apoi clasele I-IV, urmând ciclul gimnazial, clasele V-IX( în loc de VIII), culminând cu ciclul liceal, clasele X-XII, sau XIII în cazul profilelor cu profil teoretic, vocațional și tehnologic.
Invatamantul obligatoriu va dura 10 ani. Scoala va incepe prin clasa pregatitoare obligatorie, in care vor intra copiii care au implinit vârsta de sase ani pana la inceperea scolii.
Admiterea la liceu sa va face in urmatorul mod: in proportie de 70% se vor lua in considerare “portofoliul educational”(comportament, absente, atitudine, dorinta de invatare, implicare la ore) si rezultatele la evaluarea nationala, iar 30% va fi luat in considerare examenul care se da la nivelul fiecarui liceu.
La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte – fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.
Dar nu are rost să scriu eu aici toate modificările aduse in noua lege a educației, ci vă invit să o descărcați de pe site http://www.edu.ro/index.php
[polldaddy poll=4656489]
Acestea fiind spuse, studenții supărați s-au înarmat cu lozinci, steaguri pictate cu diverse mesaje de genul “Funeriu am observat că nu ne-ai observat!”, cu banderole albe inscripționate cu cuvântul PROTEST, purtate la mână sau picior, sau chiar cu sticle, fluiere și cratițe.
Protestul a avut loc în fața Casei de Cultură a Studenților și a adunat aproximativ 200 de studenți, dar și jandarmi care să mențină o oarecare ordine.
Studenții au transpus lozincile pe melodii cunoscute de studenți, precum melodia de la Șuie Paparude-Avem sânge, iar ei strigau “Să vă fie frică, Clujul se ridică!” sau “Cluj-Napoca vine, vine peste tine!”
Alte “strigături”: Fără 25%, suntem ca Băse fără pluta! Funeriu, fi bărbat, du-te de unde-ai plecat! Vrem doar 25%, nu puterea absolută! Să trăiești ca un student, fără nici un stimulent! Legea Educației-culmea aberației!
Protestatarii urmau să mărșăluiască până în centrul orașului, pe strada Napoca, Eroilor, apoi în Piața Avram Iancu, dar se pare că acest protest nu a fost autorizat, deoarece cererea de autorizare a fost depusă prea târziu.