ne îndeamnă să nu le mai folosim atât de mult. S-au săturat!
Marți a fost o zi frumoasă pentru a te plimba prin Parcul Central, măcar pentru 10, 15 minute să mai scapi puțin de stresul ăsta urban: aglomerație, mașini, priviri urâcioase.
Asta am vrut. Să mă plimb și să mă relaxez câteva minute ca apoi să mă întorc acasă, la treburile mele.
Așa am făcut, dar plimbarea asta mi-a dat de lucru, nu mult, dar ce să faci când vezi scaune în copaci? Următorul pas este să te documentezi, să afli care este ideea. Exact așa am făcut.
Primul meu imbold a fost să mă apropii de copac, mi se părea că văd o informație legată de copac. Așa că am înfruntat privirile oamenilor care vedeau cum „calc iarba verde” și m-am apropiat.
Scria așa:
Așadar este vorba despre un proiect neconvențional din cadrul Zilelor Arhitecturii 2013: Crossing Borders. Dar acestea se desfășoară în perioada 15-18 mai.
Iulia Naidin este studenta in anul 3 la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca și este unul dintre coordonatorii proiectului de la STRADA din cadrul Zilelor Arhitecturii 2013.
Am rugat-o să îmi spună mai multe despre activitățile pe care le desfășoară studenții arhitecți.
Ce reprezintă proiectul STRADA?
Secțiunea STRADA se concentreaza asupra spatiului public si caută noi modalitati prin care acesta poate fi exprimat, interpretat si atribuit de catre comunitate.
Cum v-a venit ideea cu scaunele?
Atat ideea cu mobilierul agatat in copaci cât si celelalte instalatii pe care dorim sa le realizam inainte si in timpul ZA au fost indelung discutate, modificate si imbunatatite impreuna cu colegii mei de echipa: Oana Matei, Dana Cucoreanu, Ada Marcu, Cezar Cimpeanu si Andrei Durloi, cu totii studenti in cadrul aceleiasi facultati.
Care este scopul acestei actiuni și mesajul editiei din 2013 a Zilelor Arhitecturii?
Avand in vedere ca tema de anul acesta a Zilelor Arhitecturii este „Crossing Borders” ne-am gandit cum am putea sa spargem barierele atat fizice cat si psihologice dintre spatiul public si spatiul privat. Raspunsul a venit destul de firesc: scoatem interiorul in exterior si incercam prin interventiile noastre temporare imprastiate prin oras sa ridicam un semn de intrebare asupra veridicitatii limitelor.Prin instalatiile cu “Mobila-n copaci” din Parcul Operei si Parcul Central am incercat, de asemenea, un manifest impotriva sedentarismului si am dorit sa le aratam clujenilor ca daca si “scaunele se catara in copaci de plictiseala” ar fi cazul ca si ei sa iasa mai mult din casa si sa se bucure de ceea ce la ofera orasul.
Ideea cu scaunele în copaci este preluată de undeva?
Ideea ne-a venit in contextul temei generale a ZA si din cat ne-am documentat noi nu am gasit alte instalatii la fel. Insa, luand in considerare ca materia prima folosita, mobilierul, este una universala este posibil sa mai fi existat abordari din aceeasi gama.
Ce activitati urmeaza?
Pana in data de 15 mai cand vor incepe in mod oficial Zilele Arhitecturii vom organiza periodic mai multe evenimente de mica anvergura in spatiul public al Clujului. Urmatorul se va desfasura weekendul acesta, 6-7 aprilie, in mai multe locatii din centrul istoric, locatii pe care ii invitam pe clujeni sa le descopere printr-o plimbare.
Cine este implicat in activitatile organizate?
Zilele Arhitecturii este un festival organizat de Asociatia Studentilor Arhitecti cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.Toate actiunile pe care le vom derula in aceste doua luni au fost aprobate de Primarie, aceasta participand activ la discutiile pentru gasirea unor instalatii cat mai sugestive.
Îi multumesc Iuliei pentru răspunsuri. Sunt curioasă de inițiativele care urmează, le doresc spor la treabă și să ne mai uimească cu activități diferite, deosebite și cu imaginație, dar fără să prezinte vreun pericol pentru trecători, am mai auzit și această opinie.
Stiați că au organizat ceva și la Grădina Boema? Pentru noutăți urmăriți pagina lor de Facebook.
Oare ce urmează? Să ne așteptăm la alte obiecte amplasate neconvențional sau la inovații?
Tu când ai văzut scaunele la ce te-ai gândit?