Articol publicat pe FlipFlop.
Pentru al cincilea an la rând, la Cluj-Napoca a avut loc tradiționalul follow-up al festivalului de film de animație de la București.
Cel mai important festival de film de animație din România și chiar Europa, Anim’est a adus în acest an la Cluj-Napoca o parte din cele mai importante titluri prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a festivalului, precum cele din secțiunile Mozaic, Videoclip & Advertising sau Competiția de Film Românesc.
Astfel, în prima zi, am urmărit scurtmetraje interesante, pe alocuri amuzante, bine realizate și cu subiecte care de care mai inedite: cavaleri, vampiri, naziști, spațiu și timp și multe altele, toate reunite în cadrul calupului Mozaic 1 și 2.
În cea de-a doua zi am avut plăcerea să urmăresc scurtmetrajele din cadrul Competiției de Film Românesc. Acestea m-au surprins în mod plăcut, deoarece am văzut animații bine făcute, total diferite între ele ca mod de abordare, unele amuzante, altele serioase, fiecare abordând alte tehnici de realizare și subiecte.
Scurtmetrajul The Scream (România, 2011), al regizorului Sebastian Cosor Distins cu Premiul Anim’est 2011 pentru Cel mai bun Film Românesc, precum și cu Trofeul secţiunii Balkanimation, este un titlu care nu trebuia ratat, un scurtmetraj inspirat din celebra pictură a lui Edward Munch.
Spectatorii de la Cinema Victoria au putut viziona toate cele 20 de scurtmetraje autohtone de animație care s-au aflat în cursa pentru câștigarea Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, filme printre care s-au numărat The Dog and a Little Bird și Travelling With My Thoughts Full of Hope, realizate de Adrian Băluță; Fresca – Blestemul lui Dragulea – scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a avut premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de Film de Animație Anima de la Bruxelles; Action Movie – regizat de Bogdan Mihăilescu, nominalizat anul trecut la Premiul Gopo „Tânără Speranță” pentruGrand Cafe; It’s a Living al Cristinei Zoica-Dumitru şi Growing al Roxanei Benţu, câștigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film de Animație la Festivalul de Film Anonimul 2011.
Copiii nu au fost uitați și în fiecare dimineață de la orele 9 și 11 au fost răsfățați cu cele mai savuroase titluri din secţiunea Minimest, proiecţiile pentru copii, la care accesul a fost gratuit, făcând parte şi în acest an din programul Anim’est Cluj-Napoca. În fiecare dintre cele trei zile ale Anim’est-ului clujean, spectatorii tineri și foarte tineri au avut parte de pelicule de scurt şi lungmetraj. Acestea și-au demonstrat meritul de a face parte dintr-un astfel de eveniment, fiind apreciate pe plan internațional şi extrem de diverse, atât din punct de vedere tematic, cât şi stilistic.
Programul de ieri:
09:00 – Proiecţii pentru copii: Minimest 2 – Scurtmetraje
11:00 – Proiecţii pentru copii: Hop-Ţop / Hop (r. Tim Hill, SUA, 2011)
18:00 – Școală Invitată: Animation Workshop
The Animation Workshop este un centru internațional de formare şi perfecţionare în animaţie şi domenii conexe. Şcoala oferă două programe universitare: animație de personaj şi grafică computerizată. Fiecare program formează 25 de studenți anual, iar lectorii sunt profesioniști de renume din toată lumea. Talentul şi îndemânarea sunt deopotrivă apreciate şi cultivate, pentru ca studenţii să poată mai târziu să facă faţă cu succes unei cariere în televiziune, în publicitate, în cinematografie sau în industria jocurilor video.
Școala este descrisă de Richard Williams (regizor de animaţie) ca fiind: Una dintre cele mai dedicate instituţii de animaţie din lume.
Într-adevăr, proiecțiile prezentate aseară, în cea de-a treia zi de festival – Draw Poker, Last Fall, Desk Noise, Vegeterrible, Mighty Antlers, Elk Hair Caddis, Out of a Forrest, Pig Me, Salma – sunt deosebite, originale, multe dintre ele original realizate, astfel că putem observa talentul, îndemânarea, dar și creativitatea realizatorilor.
După proiecțiile centrului internațional The Animation Workshop, au urmat:
20:00 – Competiție Videoclip & Advertising 1
22:00 – Competiție Videoclip & Advertising 2, care au reușit să strângă în sala de la Victoria publicul cel mai numeros din toate cele trei zile.
Cu un public poate nu foarte numeros, dar îmi place să cred că oarecum cunoscător, cu multe scurtmetraje în program, Anim’est și-a încheiat misiunea: publicul a fost, a urmărit în liniște sau cu zâmbetul pe buze proiecțiile, s-a pozat cu oița din fața cinematografului, a primit stickere cu sigla festivalului, iar în cazul celor care au participat la concursul „Prinde oaia!”, chiar și sacoșe sau tricouri.
Ca o opinie personală, îmi pare rău că sala nu a fost plină, deoarece unele scurtmetraje chiar merită văzute, apreciate și transmise mai departe. În orice caz, inițiativa ca acest follow-up să aibă loc la la Cluj-Napoca este în continuare de lăudat, deoarece publicul amator chiar are nevoie de un asemenea eveniment.
Ca o concluzie a concluziilor – reanimarea animațiilor a ajuns la final și s-a încheiat cu bine! Mulțumim Anim’est și felicitări organizatorilor, cu mențiunea că ii așteptăm înapoi cu cel puțin la fel de multe forțe și la anul!
Meow Gallery: The gallery is empty.