ClujX este un proiect dezvoltat de bloggerii Dan Ciulea și Gabriel Aldea (Psaico), pentru susținerea candidaturii Clujului la titlul „Capitală Culturală Europeană 2021”. Ideea lor a fost să înțeleagă ce înseamnă candidatura Clujului la acest titlu , să promoveze orașul ca destinație turistică, dar și să ducă mai departe numele Clujului.
Ce au făcut Dan și Gabriel?
Proiectul a început în 2014 cu 16 țări și 16 orașe și se continuă și în 2016 cu foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii. Traseul începe cu o paralelă între cele patru orașe finaliste din România pentru titlu.
Dar mai multe aflăm direct de la Dan și Gabriel. Am avut plăcerea de a povesti mai multe cu ei la o bere și un vin + multe gadgeturi de înregistrat interviul. Am transcris interviul și vă invit să aflați mai multe despre ClujX.
INTERVIU CU DAN CIULEA ȘI GABRIEL ALDEA
Cum ați început proiectul ClujX?
Gabriel: În varianta lui Dan? :))
Dan: Eram pe o terasă în Piața Muzeului, beam un pahar de vin și ne gândeam cum am putea să ne implicăm mai mult de un Like, Share, articol pe blog pentru a ajuta Clujul să câștige titulatura de Capitală Culturală Europeană.
Gabriel: Cum te-ai gândit tu așa, Dan? Tu când ieși pe o terasă să bei un vin la asta te gândești – cum să ajuți Clujul? Și nu mai am timp liber. Așa că ce ar fi să mai fac și asta? 🙂
Care a fost acel click care v-a pus pe treabă?
Gabriel: Discutam despre întâlnirile pe care le-am avut cu bloggerii pentru capitala tineretului, ce se mai întâmplă, ce va fi și dintr-o idee în alta, un fel de brainstorming spontan, a apărut ideea. Nu a fost din start ideea finală, dar a fost baza pe care am discutat-o apoi cu Florin Moroșanu, președintele Asociației “Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană”.
Dan: Am avut un feedback bun, o direcție rafinată și am înțeles mai bine în ce direcție să mergem și cum putem să fim de ajutor pentru oraș.
Cum ați ajuns la denumirea de Cluj și X?
Dan: Clujul este inima, centrul sau miezul. X-ul sunt celelalte orașe. Noi punem X-ul pe hartă. Suntem aici!
Gabriel: Sper ca la anul să scoatem X-ul offline în Cluj și atât. Nu spunem încă mai mult.
Ați avut de la început susținerea Asociației Cluj-Napoca 2021?
Gabriel: Noi am venit cu o idee, lor li s-a părut a fi una bună pe care să o susțină și s-a dezvoltat proiectul.
Dan: În prima ediție, ei ne-au ajutat cu contactele oficiale.
Gabriel: Dacă dădeam noi un mail în care explicam proiectul, știam că șansele să ne răspundă erau mici. Așa că au început ei discuțiile, după care am continuat noi. Anul trecut ne-am descurcat singuri să arătăm ce am făcut în primul an și apoi să fie mai credibil proiectul.
Dan: Aveam deja o bază și puteam să le spunem noilor oamenilor pe care i-am contactat „asta am făcut, asta vrem să facem ș.a.m.d”.
Ca să înțelegem și mai bine, explicați-ne exact ce și cum ați făcut.
Gabriel: Noi nu înțelegeam exact ce reprezintă proiectul, candidatura Clujului pentru Capitală Culturală Europeană, la ce ne ajută pe noi ca cetățeni, ce se va întâmpla deoarece încă nu se comunica, fiind prea devreme.
Așa că am zis hai pe de o parte să înțelegem noi mai bine, iar pe de altă parte să povestim noi lumii prin intermediul blogului ce învățăm, ce am înțeles de acolo, ce sfaturi ne dau cei cu care ne-am întâlnit, ce idei adaptabile Clujului găsim noi.
Sunt 3 lucruri pe care le atingem cu fiecare expediție:
Dan:
1. Partea serioasă în care ne întâlnim cu oficialitățile, discutăm, ne spun ei ce au făcut bine.
Toate aceste întâlniri sunt înregistrate audio (practic este un interviu cum facem noi acum). Ceea ce facem public pe blog este 10-15% din informațiile pe care le aflăm, iar restul le dămla asociație.
2. A doua parte este vizitarea orașului. Încercăm să „simțim spiritul orașul”, nu neaparat ce găsești în orice site de turism sau pe Wikipedia.
Gabriel: Este o combinație mai mult. Sunt unele puncte pe care trebuie să le vizitezi, dar și în ideea de a căuta insight-uri, povești locale. Am avut experiențe foarte faine cu free guided tours în mai multe orașe, care ne ofereau insighturi noi, care nu erau la o primă căutare pe internet.
Dan: Cu tot ce înseamnă și bucătăria locală, încercăm să experimentăm și să redăm tot ce înseamnă.
3. Totodată, ducem mai departe și proiectul Clujul Merită, practic noi l-am scos internațional în expediție. Întâlnim oameni pe stradă, le povestim despre Cluj, despre proiectul nostru și îi fotografiem cu un mesaj pentru Cluj. Am fost în orașele care au fost, care sunt și care vor fi candidate.
Cum stă Clujul momentan în „cursă” la capitolul activități culturale, acțiuni etc?
Dan: Clujul stă foarte bine, comparativ cu ce am văzut în alte orașe, dar nu destul de bine. Dacă comparăm Clujul cu orașele din România și cu cele din Grecia, aceasta din urmă nu stătea deloc bine. Cei din Grecia nici nu se prea apucaseră de treabă, doar aveau un concept, o idee cu ce vor să facă.
Gabriel: În fiecare an este o capitală care este prezentată drept caz de best practice. Pentru 2021, eu zic că România o să fie, deoarece am fost mult mai bine pregătiți decât ce au grecii.
Există în Europa proiecte asemănătoare cu ClujX? Vin oamenii să vadă cum suntem noi pregătiți?
Dan: Dacă discuți strict de partea care nu are legătură cu asociația Cluj-Napoca 2021, așa cum suntem noi, nu mai sunt alte proiecte. Adică noi, Dan și Gabriel, suntem 2 oameni care ne-am gândit să facem asta, dar din punct de vedere organizatoric, noi nu facem parte din asociație. Suntem 2 oameni care ne-am implicat activ.
Dacă ne întrebi din perspectiva asociației, cu siguranță vin.
Gabriel: Deoarece sunt întâlnirile oficiale pe care ei trebuie să le aibă, dar nu știm dacă se implică mai mult decât atât. Sunt întâlnirile pe care trebuie să le bifeze probabil și o ocazie bună pentru ei să își facă contacte.
Cum simțiți că s-a desfășurat proiectul vostru? Ce ați învățat?
Gabriel: În primul rând, cred că am înțeles mai bine ce înseamnă tot proiectul acesta și la ce ne ajută. La ora actuală suntem în finală și dacă câștigăm ne ajută, dar și dacă nu câștigăm, noi suntem destul de câștigați. Ca o steluță, ar trebui să fie suținut planul B măcar atât local, cât și la nivel național.
Dan: Guvernul și oficialitățile locale ar trebui să se implice pentru toate cele 3 orașe care vor pierde. cu siguranță 3 vor fi pierzătoare, și să implementeze proiectele și planul de dezvoltare pe care o asociație l-a pus pe masă. Practic este un plan de dezvoltare pentru oraș.
Înțelegem că nu ar putea să investească 100% și să ducă la bun sfârșit chiar tot ce și-au propus, dar măcar 15%-20% ar fi de bun simț din partea oficialităților să investească.
Gabriel: Nu este un concurs unde cel mai tare este premiat, este o șansă și trebuie valorificată. Toate proiectele ar trebui să fie scalabile în așa fel încât să ai un plan B și să implementezi măcar o parte. De exemplu, strategia pe 10 ani să rămână în picioare și orașul să meargă înainte spre dezvoltare.
V-ați atins scopul inițial?
Dan: Am atins mai multe scopuri. Prima dată când am discutat nu am pus neaparat în balanță că o să ducem aceste ediții până în 2021. Dar tocmai datorită rezultatelor pe care le-am obținut în prima ediție, ne-am hotărât să continuam și să investim mai mult în proiectul nostru.
Acum am ajuns la o răscruce și o să știm dacă mergem în stânga sau în dreapta cu ClujX până în 2021. În septembrie aflăm dacă Clujul a câștigat sau dacă a câștigat mai puțin, deoarece noi considerăm că oricum noi clujenii am câștigat prin simplul fapt că suntem pe short list.
Din punctul ăsta de vedere, am realizat foarte multe lucruri, inclusiv 2 planuri pentru ClujX pentru 2021 pe care le avem în minte și care depind de verdict.
Gabriel: Mai concret, noi când am pornit proiectul, nu știam exact la ce o să ajungem și am aflat ulterior. Pe de o parte este un exemplu de implicare din partea unei comunități. Juriul ține cont că cetățenii își doresc asta pentru orașul lor și nu doar un primar sau o asociație.
Dan: Nu vreau să fie interpretată greșit propoziția pe care eu și Gabriel o spunem, dar noi suntem un exemplu de implicare activă în societate. Sunem 2 oameni „de pe stradă”, ne-am gândit la un proiect și am făcut lucrul ăsta, l-am dus mai departe.
Multă lume consideră că e foarte greu să duci un proiect la sfârșit sau să îl prezinți la asociație. Să știți că cei de la Asociația Cluj-Napoca 2021 sunt foarte deschiși la orice proiecte le-ai propune, atâta timp cât este în beneficiul Clujului și o să te îndrume.
Expedițiile voastre au fost ca o „vacanță” sau o excursie de muncă? 🙂
Dan: Nu. Alții au perceput-o așa ca pe o vacanță, nu noi.
Gabriel: Oricine care ne urmărește site-ul sau ar intra pentru prima dată, ar citi articolele și ar vedea programul pe care l-am avut, ar înțelege că nu a fost deloc o vacanță.
Am ajuns acolo, ne-am făcut treaba și am plecat, nu am apucat să facem foarte multe. Vizitele au fost foarte scurte, în același timp să scriem pe drum, nu poți să te bucuri de un loc atât de mult. Adică cum am avut traseul în primele 2 ediții.
Este greu să produci material de calitate la foc automat. Anul acesta am hotărât să compensăm un pic și să stăm mai multe zile într-un oraș, de aceea le-am împărțit altfel.
Dan: Este greu să pleci din Cluj pentru o lună de zile. Lumea zice, „E ok, ești antreprenor, îți iei când vrei”, doar că banii îi câștigăm muncind. Doar că am investit timp și bani în proiect din buzunarul propriu.
Întâmplări fericite/ nefericite
Dan: Undeva în Grecia am întâlnit 2 surori care aveau o tavernă mai ascunsă și faceau de mâncare ca pentru ele, nu aveau un meniu oficial. Aveau un meniu scris cu pixul cu ce aveau de mâncare. Nici măcar nu am mai prins 2 porții din aceeași mâncare. Era foarte drăguț sentimentul: nu mâncai chiar la ele acasă, dar cam asta simțeai.
Gabriel: Am luat multe amenzi de circulație. După 36 de zile, când știi că mergi acasă… te grăbești. Au vrut să îmi ia carnetul dacă nu plăteam cash pe loc și nu mai aveam mulți bani. A trebuit să scot de pe 2 carduri.. nu a fost foarte plăcut, dar am plecat până la urmă.
Cum arată o zi din ClujX?
Gabriel: În prima parte a zilei sunt întâlniri oficiale, încercăm să extragem de la ei informații de nuanță precum sfaturi, direcții, sugestii, greșelile lor și este foarte greu să îți zică. Toți o să îți zică „ uite ce proiecte faine am făcut”. Dar niciodată nu este totul roz. Durează cam 2 ore.
Dan: Dar ne dau sugestii sau ne spun ce nu au făcut ei bine și am putea noi să compensăm și să fim mai atenți. De exemplu, în Ungaria ne-au povestit că au avut o problemă cu comunicarea proiectului.
Vizitam orașul cât putem să vizitam într-o zi și mâncam din bucatăria tradițională. Scriam seara materialele și în mașină ascultam înregistrările cu discuțiile oficiale și ne apucam de transcris.
Cine v-a susținut?
Dan: Noi am încercat să ne acoperim cheltuieli, servicii, transport, cazări, diurnă. Am primit și bani și servicii, am atras sponsorizări, doar că nu ne-am atins bugetul de care aveam nevoie. Noi suntem pozitivi și până în 2021 avem timp :)) … dar ne ducem la bun sfârșit planul.
Gabriel:
Noi am încercat să ne acoperim mai multe cheltuieli de cazare, transport, diurnă prin sponsorizări. Și anul acesta calculele nu ies bine, dar o să ducem planul la bun sfârșit.
TNT a fost primul partener care a răspuns și ne-a susținut. Nici nu ne-am făcut speranță că o să ne răspundă la o intrebare pusă de Dan pe Facebook. Am primit o mașină cu care să ne deplasăm.
Echipamente foto-video de împrumut. Am avut ce să ronțăim de la Krokantzy.ro. Banca Transilvania s-a alăturat acum în 2016 proiectului, Tarom ne-au sprijinit, TinTag, Orange. Încă de la inceput ne-am dorit să avem un device/ sistem prin care să afișăm pe site în timp real unde ne aflăm.
Dan: Am avut și susținere din partea presei, deși nu am avut o comunicare corectă cu presa, nu am zis de fiecare dată ce am făcut. Presa a preluat uneori, am mers la anumite emisiuni, am apărut în online, TV, print, dar nu am avut un om de PR și nu am comunicat constant.
Am mai avut invitați și vom continua să avem. În București am fost cu Cristian Gog, în Baia-Mare am fost cu Valentin Vesa și cu Groparu.
Gabriel: În San Sebastian merg eu Daiszler, în Novi Sad mergem amandoi cu Mircea Bravo. Oricine vine cu idei, noi suntem deschiși atâta timp cât se implică.
Ce viitor are ClujX? Aveți deja noi orizonturi, alte idei?
Gabriel: Proiectul poate continua indiferent dacă Cluj va câștiga sau nu. ClujX poate să devină o platformă deschisă de cercetare pe capitale culturale europene, dar și pe orașe candidate despre care nu găsești atâtea informații online la un loc.
Clujul este un oraș open-minded, dar poate fi și mai mult. Noi vrem să facem ceva pentru orașul nostru, nu să așteptăm noi să vină alții, să stăm doar pe Facebook să comentăm ce nu e bine.
Dan: Fiecare poate să facă ceva. Cel mai greu le este oamenilor să își depășească pragul acela de „nu eu tre să fac ceva, ci altcineva trebuie să facă pentru mine”. Eu asta simt că este o problemă la nivel cel puțin național.
Cum se prezintă celelalte orașe din România în cursă?
Dan: Echipa din Baia-Mare crede foarte tare în acest titlu. În echipa din București sunt oameni foarte faini, dar punctul meu de vedere nu au nevoie de titlu. Si sunt la un nivel mult mai mare față de ce avem aici, ceea ce ne pune bețe în roate.
Bătălia este între Timișoara și Cluj, orașele au șanse și au capabilitatea de a duce la sfârșit proiectele. Se pot întâmpla multe, dar vom vedea.
Alte informații la Dan și Gabriel
- În prima ediție i-au cunoscut pe 2 membrii ai juriului care au fost foarte deschiși să discute cu ei și în ceea ce privește proiectul
- Toți cei cu care s-au întâlnit au fost foarte încântați că 2 oameni se implică și au demarat proiectul
- Au creat legături între Cluj și au strâns multe contacte pe care le-au oferit asociației din Cluj
- În 2015 s-au cazat prin Airbnb și toate cazările au fost foarte bune
- Kalamata este un oraș cu potențial de câștigare a titlului
- În mai, Gabriel împreună cu Andi Daiszler au plecat în San Sebastian, actuală capitală culturală
- Au avut întâlniri cu bloggeri din țările vizitate și mai urmează altele
- Aici găsiți un interviu cu Florin Moroșanu
- Aici puteți citi documentele și rapoarte de activitate ale Asociației Cluj-Napoca 2021.
Îi puteți contacta pe site ClujX.com, Facebook.
Îi felicit încă pe dată pentru inițiativă și pentru exemplul de implicare pe care ni-l dau. Sper să câștige Cluj titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și să continuați proiectul.
Keep up, ClujX! Mă bucur că am fost în sală la Webstock când ați primit premiul. 😀