Regizor: Kevin McDonald
Actori: Russell Crowe, Rachel McAdams and Ben Affleck
Anul: 2009.
Subiectul filmului, pe scurt: O echipa de reporteri de investigatie incearca sa rezolve misterul uciderii amantei lui Stephen Collins (Ben Affleck) un congressman.
Mai nou, se poate observa o „luptă” intre adepții jurnalismului tradițional și a jurnalismului modern.
In filmul „State of play”, dincolo de subiectul propriu-zis al filmului, există un al doilea conflict, între jurnalistul tradițional și cel modern.
Cal McAffrey (actorul Russel Crowe) este tipul jurnalistului tradițional. El se încadrează în această tipologie deoarece este împotriva jurnalismului online de tip blog, preferă varianta print-ului.
Acest lucru se vede clar în replica lui ironică: ”Am auzit că pagina noastră de internet merge excelent, nu că eu m-aș pricepe. Eu sunt aici de 15 ani, folosesc un computer vechi de 16 ani, ea e aici de 15 min și poate contacta chiar și sateliții rusești cu computerul ei.”
De asemenea, într-o discuție cu congressman-ul Stephen Collins (Ben Affleck) Cal zice: „Dacă nu vrei, atunci să îi lași pe vampirii ăia (bloodsuckers) să te înghită pe blog!”
Cal McAffrey este tipul de reporter inteligent, suspicios, un om care aleargă disperat să afle adevărul prin diverse metode inedite: vorbește cu o fată fără adapost, care ii va deveni sursă importantă, merge noaptea să caute un suspect, ajunge să fie impușcat etc.
Clișeic vorbind, chiar și după aspectul său exterior, relativ neîngrijit, părul lung, hainele sale largi, ne putem da seama că se încadrează în această tipologie.
În schimb, Della Frye (actrița Rachel Mc Adams) este la polul opus. Ea este o persoană tânără, ordonată, îngrijită, elegantă, adeptă a jurnalismului modern.
Este reporter, adaptată la noile tendințe, deține laptop, scrie pe blog și se implică în munca ei. Della face tot ce poate pentru a afla adevărul, pentru a elucida misterul: se trezește în toiul nopții în urma unui telefon si pleacă de acasă, merge la diverși oameni acasă, aceștia trântindu-i ușa în nas, sună multe persoane până reușește să aibă o pistă și nu se dă bătută.
În acest context, jurnalistul tradițional se confruntă cu jurnalistul modern.
Deși cei doi nu se ințeleg la început, există o oarecare rivalitate între ei, mai târziu ajung să lucreze împreună și să descopere lucruri importante.
În redacția ziarului Washington Globe, pare că s-a creat un fel de zid invizibil între tradițional si modern, la biroul lui Cal McAffrey este dezordine, sunt multe foi, ziare, un calculator vechi, pe când la cei mai moderni este curat, doar un laptop și câteva lucruri.
Fiecare are biroul său, dar există si sală cu o masă mare unde stau toți și discută diverse probleme.
În finalul filmului, știrea este redactată de Cal și apare prima oară in format de print, astfel, în mod indirect, tradiționalul învinge.
Trailer: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2ME87tEX9Qw]
Jurnalismul online este viitorul jurnalismului, dar asta nu înseamnă că jurnalismul tradițional trebuie să dispară.
Cea mai bună soluție este îmbinarea celor două forme de jurnalism. Nu ar trebui să existe o competiție între ele, ci să conlucreze pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun cu putință.
În ziua de azi, este mult mai ușor să te documentezi pentru un articol/reportaj/să găsești o persoană datorită presei online.
Jurnalismul online se efectuează prin portaluri informative (ex Hotnews) pagini asociate ziarelor/ revistelor/ radio, bloguri, pagini web, dex online etc. iar acestea sunt tot mai des folosite, fiind ușor de folosit, ieftine și accesibile.
Jurnalismul tradițional (presa scrisă, televiziunea și radioul) sunt foarte folosite, dar în ultima vreme a aparut televiziunea online, radioul online, oamenii putând să se uite la canale tv sau radio direct pe calculator, folosind o conexiune la internet. Din păcate, presa scrisă nu mai este la fel de populară , deoarece presa online incepe să o înlocuiască.
Jurnalistul tradițional este caracterizat prin perseverență, spirit de convingere, discursuri și intrebări/texte lungi, cu multe caractere. Acest jurnalist tradițional preferă să meargă el insuși să se intereseze de ceva, pe când un jurnalist modern ar prefera să caute pe internet, pe bloguri, anumite informații, dar desigur, asta nu inseamna ca nu are calitatile enumerate mai sus.
Jurnalistul tradițional, (de obicei, nu întotdeauna) nu agreaza metodele moderne si tehnologia de ultimă ora. Un jurnalist modern este la curent cu ultimele gadgeturi, tehnologii, tendințe in presa online, care să îi ușureze munca.
În concluzie, din punctul meu de vedere, dacă jurnalistul tradițional ar avea calitațile unui jurnalist modern, si viceversa ar ieși combinația perfectă. Fiecare trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim și să facă tot ce e posibil ca sa dea naștere materialelor de tip quality.
Referitor la film, mie mi s-a parut interesant si il recomand.
Nu am rezumat tot filmul, deoarece scopul nu este ca voi sa stiti tot ce se intampla in film inainte sa il vizionati, ci doar sa aveti o mica idee a ceea ce se intampla.
Eu am scris mai mult despre lupta dintre jurnalismul modern si cel traditional, dar subiectul filmului este mult mai complex si arata cat de mult conteaza ca un reporter de investigatie sa faca o treaba buna si sa descopere neregulile din societate.
Asa ca uitati-va la film daca va intereseaza subiectul acesta. 🙂
Fotografiile sunt preluate de pe site-ul All Movie Photo