Anul trecut în 24 mai am ajuns pentru prima oară la Cimitirul Vesel de la Săpânța. Încă de când eram mică îmi doream să ajung acolo să văd cu ochii mei ce înseamnă acest cimitir vesel. Ce este vesel acolo?
Am ajuns cu ocazia unei excursii cu colegii de facultate și cu profesorul Ilie Rad. Atunci mă gândeam de ce nu este promovat mai mult cimitirul care este unic în Europa, cimitirul colorat care păstrează tradiția crucilor și a picturilor realizate manual.
Stan Ioan Pătraș (1908—1977) este meșterul care a creat cimitirul vesel.
„De cu tînăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș
Să mă ascultaț oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuniCîte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit
Dar bine cît-am putut
Orișicine mia cerutVai săraca lumea mea
Că greu am trăit în ea.”
În momentul în care intri în cimitir parcă te ia un fior, dar nu un fior obișnuit de intrare într-un cimitir, ci un fior cu iz artistic, dar totuși ușor morbid.
Atunci îți dai seama că nu intri într-un cimitir obișnuit, gri, cu pietre funerare anoste și cu o poezie tristă sau cu clasicul Odihnească-se în pace! Cruce ridicată de copiii Maria, Ion, Gheorghe și soțul/soția, cu pozele alb-negru sau sepia ale decedaților înrămate pe o piatră de ciment în formă de cruce.
Intri într-un loc în care predomină culoriile vii, rimele, poezii cu tâlc, ghicitori și desene cu tineri/ bătrâni/ copii/ femei/ soacre etc. Astfel că din pictură și din text ajungi să știi un mic rezumat despre o persoană, să știi o bucățică din viața lui sau despre modul în care a trecut „în neființă”.
Poți vedea chiar și o Dacie veche.
La Săpânța simți altfel, vezi dintr-o altă perspectivă moartea, dar și munca unui om care pictează toată ziua cruci. Ei încearcă să ilustreze și să spună o poveste de viață în fiecare pictură și text.
Stan Ioan Pătraș a lăsat în urma sa oameni care să ducă mai departe tradiția și să facă cunoscut în lume cimitirul vesel de la Săpânța.
Stan Vasile Colțun (1936) și ginerele său – Turda Toader (1958) realizează și acum la Săpânța cruci din lemn pictate.Zilele trecute am citit la Groparu despre o inițiativă foarte frumoasă a lui Ionuț Turda, fiul şi nepotul cioplitorilor de cruci.
El este producător de film și dorește să realizeze un documentar cu tatăl şi bunicul lui despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, iar pentru acest lucru are nevoie de ajutorul nostru și de resurse.
Ionuţ îşi încearcă norocul în America, pe site-ul Kick Starter pentru a fi finanțat. După cum bine știți, orice film are costurile de producție și de post-producție extrem de mari. Chiar dacă totul se întâmplă la „casa omului”, în Maramureș, trebuie bani pentru echipă, deplasări, echipamente etc.
Șansele să strângă 24.500 $ pentru film cresc dacă pagina dedicată filmului este vizualizată foarte mult și ajunge în top, în trending page și tot mai mulţi americani vor afla despre Săpânţa, despre cimitirul de care majoritatea oamenilor nici nu știu că există.
Aici este o mică parte din poveștile celor doi maeștri.
Dacă dorești să donezi, Ionuț îți promite câteva lucruri:
- filmul final în format Blu-Ray.
- cruci în miniatură/ mărime naturală personalizate cu text și chiar cu portretul tău.
- tur special al cimitirului alături de maeștii Turda Toader și Stan Vasile Colțun.
Deci, Teo. Nu cred! Perfect timing! Exact acum am postat si eu interviul pe care I l-am luat Lanei Dumitru. Are o colectie inspirata din Cimitirul Vesel! :))
http://labellecritique.wordpress.com/2013/04/15/folclor-molecule-si-cimitirul-vesel-interviu-cu-lana-dumitru/
Am citit acum. Foarte simpatică treaba cu Lana! SPer că ai văzut filmulețul realizat de Ionuț Turda. Watch and share, poate reușește să strângă ceva $ 🙂