De când eram mică am crescut cu radio-ul în bucătărie și în sufragerie. Tot timpul când eram la masă în bucătărie, radio-ul era pornit. Stăteam cu mama, pregăteam masa și începeam să cântăm amândouă. Sau râdeam de bancuri și de dedicațiile făcute de oamenii care sunau la radio pentru a face o surpriză cuiva.
Eu cred că radiojurnalismul nu trebuie să dispară deoarece este fascinant să asculți o emisiune bună, să asculți povești, reportaje și știri bine realizate. Lumea radioului stimulează imaginația și gândirea activă a ascultătorilor. Lumea asta este altfel, iar oamenii care o creează merită să fie apreciați și ascultați.
Mie îmi place foarte mult să ascult radio, mai ales când fac mâncare, când sunt în bucătărie, uneori la laptop și mereu la lucru. De ce? Deoarece realizatorii de emisiuni care știu cum să țină ascultătorul aproape, cei care au bun simț și care își respectă audiența de pe aceeași frecvență cu ei merită să fie apreciați și ascultați. Efortul lor este mai mare, deoarece nu dispun de imagini, de video, ascultătorul poate doar să își imagineze reportajele dacă sunt realizate bine. Dar nu pot să ascult radiourile cele mai comerciale, cele care îi difuzează în exces pe anumiți pseudo artiști sau acele voci de radio pițigăiate care țipă încontinuu: „Da, dragii mei, suntem pe plajă în Mamaia. Petrecereee” și alte țipete care zgârie timpanul.
Dar situația încă se prezintă binișor. Încă sunt câteva voci pe care le auzi de mulți ani la radio, dar și oameni care se dedică acestui domeniu.
Și în domeniul radiofonic se mai fac inovații: sunt concerte care au și live streaming, au apărut emisiunile video în care ascultătorul devine telespectator sau laptopspectator.
Mircea Hodârnău este persoana care a documentat lumea radiofonică din Mediaș. El a lansat cartea Mediașul radiofonic și merită să salutăm această inițiativă, mai ales că este vorba de Mediaș, un oraș mic.Cartea a fost lansată în mai multe orașe: Mediaș, Sibiu, Cluj etc.
Sper să ajung în posesia ei la un moment dat și să învăț mai multe despre lumea radioului din Mediaș, despre care nu prea știu nimic.
MIrcea Hodârnău:
Gândul să scriu o carte despre oamenii de radio care zilnic sau saptamanal au incantat sau iritat ascultatorii pe frecventele celor doua posturi de radio locale din Medias, mi-a venit prin anul 2010. Pentru documentare am folosit surse din arhiva Primariei Medias si interviuri cu colegii mei de breasla, respectiv anumite fise de prezentare a activitatii lor radiofonice. Am “colindat” tari precum Germania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania si orase ale Romaniei, unde i-am gasit acum domiciliati pe fostii colegi. Am luat legatura cu ei si incet, incet m-am tinut de capul lor sa imi trimita materiale despre activitatea lor radiofonica. Nu a fost usor, dar nici imposibil. – spune Mircea Hodarnau.
Ar fi frumos ca această carte să aibă o versiune audio cândva, fiind o carte despre lumea radioului. Mircea a spus într-un interviu că lucrează deja la următoarea carte și are aproximativ 20 de interviuri realizate. Peste vreo 2 ani va lansa următoarea carte dacă documentarea merge bine.
Există puține cărți despre radio și această carte este importantă pentru istoria Mediașului și a radioului.