Ştiu, ştiu. Au trecut 3 săptămâni de la încheierea festivalului Electric Castle. Știu. Este important să fii constant, să fii pe fază și să scrii atunci când un subiect este „fierbinte”, dar din cauza unor proiecte, nu am avut timp să scriu.
Important este ca am terminat masterul, am scris disertația și nu mai am proiecte pentru facultate, astfel că voi avea mai mult timp să reiau scrisul pe blog. Știi cum se spune: „mai bine mai târziu decât niciodată.”
Acum se aplică vorba și voi scrie în 15 puncte ce a însemnat festivalul electric pentru mine, desi as putea scrie si mai mult. Am colaborat la câteva articole cu Clujul Cultural, dar pe blog nu am apucat să scriu. 🙂
În primul rând, trebuie să precizez că am fost la festival de joi pana luni dimineața și am stat în camping. Nu am avut apă sau noroi în cort, a fost prima lui utilizare și s-a „descurcat” de minune.
1. Electric Castle Festival a fost din nou o experiență, a doua din seria EC pentru mine
Anul trecut am fost prima oară la festival la Bonţida şi am fost impresionată de toată experienţa. Era normal să fiu prezentă şi anul acesta.
Cu tot cu ploaia și cu noroiul, a fost o experiență interesantă care ne-a mai învătat o altă latură a festivalurilor. Se poate și cu ploaie. Trebuie să ne adaptăm la condiții și să ne distrăm, atâta timp cât se poate.
2. Am văzut multe trupe și muzicieni foarte buni
Dub Pistols, Glitch Mob, The Cat Empire, The Subways, The Prodigy, Subcarpați, Netsky, Rudimental, Nouvelle Vague, Sigma etc.
3. Nu am ajuns la Fatboy Slim
Joi seara înainte de a pleca la festival, mă chinuiam să îmi finalizez lucrarea de disertație. Am plecat pe la 21, dar din cauza traficului am ajuns la coada de la intrare exact când era ultima piesă. 🙁
3. Anul acesta au fost 6 scene, cu o scenă în plus faţă de anul trecut
4. Evoluția festivalului și munca echipei sunt vizibile în cifre și fapte
Dacă ai fost la festival, ai văzut cu ochii tăi că festivalul a crescut față de anii trecuți: mai multe scene, artiști, zone mai mari, parteneri mai mulți, activități și nu în ultimul rând, un flux mai mare de oameni de toate genurile.
Numărul artiştilor a fost de 250 în 2015, iar in 2014 de aproximativ 130.
6. Diversitatea artiștilor și a genurilor muzicale
Apreciez diversitatea artiştilor și faptul că nu este doar un festival de muzică electronică, așa cum sugerează numele.
Andi Vanca spunea la TEDx Eroilor că Electric Castle nu este un festival de muzică electronică, ci un festival electric, o experiență care se trăiește. Este interesant discursul:
7. Transportul in comun
Joi am mers cu autobuzul spre festival și vineri dimineața m-am intors în Cluj pentru a termina disertația: câteva capitole, print, dus dosar la facultate. Treburi din astea.
Transportul în comun a fost bine organizat, autobuzele au fost multe și plecau destul de des. Când se umplea un autocar, pleca imediat, apoi se intorceau altele si preluau oamenii etc. Fluxul era bun. Mai greu era de la intrarea în Bonțida până la festival, dar aglomerația a fost normală deoarece veneau foarte mulți oameni spre festival.
8. 97.000 de oameni au fost la Electric Castle 2015
În 2013, în primul an de Electric Castle, peste 32000 de oameni au fost la festival.
În 2014: 79000.
9. Donaţiile pentru reabililitarea castelului Banffy
Electric Castle a donat (in 2013) aproximativ 36.500 de lei pentru reabilitarea castelului din Bontida. Reprezentantii Fundatiei Transylvania Trust, cei care se ocupa de reconditionarea intregului amplasament, spun ca anul acesta vor continua lucrarile, tot cu ajutorul organizatorilor festivalului care au avut anul trecut incasari de peste 1.822.300 de lei. (Sursa ZiardeCluj)
10. La concertul The Prodigy au fost prezenți 28.000 de oameni, conform organizatorilor
I-am mai văzut o dată pe The Prodigy, dar concertul nu a fost de anvergura asta. The Prodigy au susținut cel mai așteptat concert al ediției. În timp ce mă duceam spre centrul de presă, am văzut tirul care a venit cu „marfă” specială pentru The Prodigy: bași, efecte de lumini, boxe. S-a simțit că sunetul a fost mult mai puternic față de celelalte concerte.
11. Promovarea în cadrul festivalului a colectării selective a deșeurilor
Implicarea civică în comunitate prin promovarea activităților de genul acesta este de apreciat. Conform cifrelor oferite de organizatori, în cele 4 zile de festival, participanții au colectat separat peste 7.5 tone de deșeuri de ambalaje și au produs 700 WH pedalând pe biciclete.
12. Minus: Poarta directă dintre camping şi festival
După cum am precizat mai sus, în fiecare seară am dormit în camping. Nu am înțeles de ce trebuie să ocolim, să mergem prin toată zona festivalului prin marea de noroi, să ieșim din festival, ca apoi să intrăm pe la poarta principală. Tot acest drum putea fi ocolit cu o simplă intrare din camping direct în perimetrul festivalului.
Chiar dacă la un moment dat ne-am obișnuit cu noroiul și era o parte din festival, era foarte enervant să îți dai seama că ai uitat ceva la cort și că trebuie să parcurgi drumul acela de 2, 3 ori.
Totuși, după mai multe plângeri ale celor din camping, sâmbătă s-a deschis în sfârşit poarta care facilita accesul în festival fără să dureze 15 minute până ajungi la scena mare. Acesta a fost un aspect important pentru cei de la camping si sper ca anul viitor să gândească mai bine zona de camping.
Este important să ajungem rapid în festival, la food court, să fie băi aproape, să avem dușuri și chiuvete la zona de toalete.
Foarte apreciat ar fi și un stand de unde să îți cumperi băutură (apă, bere, cafea etc) mai aproape de camping. Dimineața când te trezești, ar fi minunat să ai de unde să îţi cumperi ceva de aproape în cazul în care nu te-ai aprovizionat cu apă.
13. Gestionarea noroiului – felicitări organizatorilor pentru mobilizare
Se știa că o să plouă și probabil că nimeni nu a crezut că o să să rezulte o cantitate atât de mare de noroi. Am fost acolo și am văzut că organizatorii au făcut eforturi pentru a gestiona situația: au adus vidanje care să scoată noroiul, baloți de fân, paleți de lemn. Situația a fost atenuată puțin, iar fără cizme de cauciuc sau bocanci foarte rezistenţi era aproape imposibil să te deplasezi şi să rămâi curat.
Organizatorii de festivaluri au ceva de învățat din experiența Electric (Mud) Castle: să țină cont de prognozele meteo și să aibă soluții pentru a asigura o experiență cât mai plăcută participanților, fie că vorbim de ploaie sau de caniculă.
- Dacă va fi ploaie: pelerine, cizme de cauciuc și alte accesorii care ar ajuta.
- Caniculă: acces cât mai ușor la apă, bere și alte răcoritoare. O zonă de prim ajutor. Caniculă +aglomerație+muzică tare= s-ar putea ca unora să li se facă rău.
Nu am avut cizme de cauciuc în prima zi de festival, dar vineri m-am dus în Cluj și am cumpărat 2 perechi. Am avut noroc să găsesc din prima încercare, la un magazin „cu de toate” de lângă gară. Nu am o poză clasică cu cizmele de cauciuc. Nici nu cred că este nevoie. Probabil că ai văzut zeci în zilele festivalului.
14. Sistemul de plată fara bani cash și fără jetoane a fost foarte bun
Sistemul de plată cu cardurile contactless a funcționat perfect, cel puțin eu nu am întâmpinat erori. Prima oară am testat acest sistem de plată la Electric City și a mers foarte bine.
Cum funcționează plata contactless: îți alimentezi cardul cu câți bani dorești și de fiecare dată când ai ceva de plătit, doar apropii cardul de un ecran și vedeai în câteva secunde câți bani mai aveai pe card.
15. Decorațiunile și zonele de relaxare
Dupăo seară nebună, plină de zbânțuit pe tot felul de ritmuri, ce poate fi mai bine decât să stai să te relaxezi alături de prieteni?
La fel ca anul trecut, pe lângă muzică, organizatorii au pus accent pe zonele de relaxare, pe modul creativ de amplasare și pe design. Zonele cu hamace, cu perne au fost apreciate de electrici. Trebuia să „pândești” ca cineva să plece de la un hamac sau de pe o pernă. dar reușeai până la urmă. Noi am reușit + prietena noastră fantomatică.
Flower power ghost and no filter, no edit.
Posted by Teodora Neagu on Monday, July 6, 2015
O mică selecție de fotografii:
Concluziile mele Electric Castle
Electric Castle Festival nu a însemnat doar noroi. Pe lângă aspectul acesta, oamenii au încercat să facă haz de necaz şi să se adapteze. Unii nu au suportat și au plecat, iar restul au stat, au dansat în ploaie, în noroi, apoi în soare și s-au simțit foarte bine în final.
Am uitat să precizez de toate noile afaceri care au înflorit pe lângă festival? Tarabele cu mâncare de toate felurile, rulotele cu hamburgeri, barurile cu bere de 3 lei au fost foarte apreciate și au fost pline în timpul zilei. Economie pe de o parte, profit pe cealaltă parte. Win-win situation, cum se spune.
Revenind în incinta festivalului, organizatorii au pus accentul pe muzică, pe atmosferă și pe o experiență cât mai complexă pentru fiecare dintre noi. A depins si de noi câte şanse acordam festivalului, cât profităm de ceea ce ne oferă şi dacă luăm ce este mai bun din el.
Chiar dacă au fost multe glume pe seama noroiului, multe postări virale pe Facebook şi pe bloguri, acestea nu au înrăutăţit imaginea festivalului. Cei care au fost acolo, ştiu cum a fost, ce a fost bine, la ce mai este de lucru, dar mai ştiu şi faptul că festivalul este pe drumul cel bun, exact cum a fost de la prima ediţie pâna acum. ~ 97000 de oameni.
+ o poza cu mine
Posted by Teodora Neagu on Monday, July 6, 2015
Sunt curioasă care vor fi artiștii aduși la anul. Tu ce parere ai de editia 2015?
Oare ne vedem și în 2016? 🙂