Nu știu pentru cine mai este un secret faptul că eu m-am născut în Sibiu, dar am ales să vin la facultate în Cluj, pentru a pleca de acasă și pentru a studia la o facultate mai bună decât în Sibiu, dar și pentru a începe o nouă viață, pe cont propriu (într-o anumită măsură).
Așa că această postare este dedicată orașelor mele de suflet, dar și pentru a vă adresa câteva întrebări și pentru a vă provoca la o leapșă, mai jos..
Viața ca la Cluj unde mai este dom’le? Dar frumusețe și curățenie ca la Sibiu?
Vorbeam zilele acestea cu prietenii mei despre cât de mulți bani fac patronii de baruri care au idei bune sau au persoane capabile la management, marketing și la PR care își fac treaba bine. Contează foarte multe aceste aspecte, dar desigur că și aspectul barului, ofertele, muzica și oamenii care frecventează.
Dacă toate acestea condiții sunt îndeplinite atunci barul este plin, în ciuda prețurilor de la intrare și a băuturilor scumpe. Cine spune că studenții nu au banii, știe ce zice, dar când vine vorba de ieșit în oraș se cheltuie și nu sunt sume chiar mici.
Eu nu fumez și de obicei nu prea am bani 🙂 , așa că eu nu alimentez prea mult casele de marcat.
Dar văd la prietenii care vin din Sibiu cât de uimiți sunt de localurile din Cluj. Și eu eram la fel când am venit în Cluj deoarece este total diferit față de Sibiu, viața studențească din Sibiu aproape că nu există comparativ cu Clujul.
M-am gândit să fac o comparație între cele două orașe și să vă invit și pe voi să faceți la fel.
Așadar, pe lângă Artmania, Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul de Jazz, câteva gale de balet și puține concerte în timpul anului, la Sibiu nu vezi în fiecare zi petreceri tematice, nu prea auzi de băutură ieftină, de expoziții de artă aproape zilnice. Nu vezi studenți ieșind la 7 dimineața din club, plecând în altul unde să stea până la 10, 11 dimineața și nu vezi atâtea beri/pahare de vodkă ș.a golite pe metru pătrat.
Verișorul meu îmi explica ieri: „Păi la Sibiu ieși in club Kapital sau în extensia de la Music Pub, te îmbeți, vomiți, apoi mergi la lăutari în cluburi de manele. Și de la ora 3 nu mai ai ce face”.
Și chiar așa este.
O mică comparație care merită multe alte adăugări, vă rog să comentați.
Sibiu: la 3 se termină distracția. În Cluj stai până la 7, 8, 9, 10 dimineața, ba chiar ajungi să îți bei cafeaua și să mănânci o shaorma.
Sibiu: ieși în oraș pe la ora 22. În Cluj ieși din casă pe la 23, chiar și la 12 noaptea și încă nu ai ratat nimic.
Sibiu: Parcul Sub Arini și Muzeul Satului sunt demne de menționat, dar mai sunt multe altele .
În Cluj: Cetățuia, Cimitirul Central, pădurile, Biserica Calvaria, dar desigur și altele care din păcate nu mi-au atras atenția atât de mult ca cele din Sibiu.
Sibiu: Berea costă 6 lei. În Cluj găsești și la 4.3 lei ( Flying Circus, chiar mai ieftină, dar desigur că prețul diferă de la loc la loc, în funcție de preferințe).
Sibiu: Ai 5 locuri în care să te distrezi. În Cluj ai de unde alege.
În Sibiu avem Muzeul Satului care este superb, muzeul Bruckenthal, al Farmaciei, Franz Binder, Muzeul de Istorie Naturală și altele foarte interesante și pline de exponate.
În Cluj cel mai interesant muzeu în care am fost este Muzeul Farmaciei.
Sibiu: Weekend-ul e baza distracției. În Cluj marțea, joia e plin de party-uri și e cel mai plin, dar mai ales în weekend.
Sibiu: Expozițiile de artă sunt cam rare. În Cluj le găsești la muzee, în baruri sau în locuri neconvenționale.
Sibiu: Concerte rare în timpul anului universitar (deși acum au început să fie mai dese, în Oldies Pub, Music Pub sau Vintage).
În Cluj în fiecare zi este câte un concert.
Deși mulți studenți nu mai gustă această placere de a vizita muzeele, mie mi-au plăcut mereu și am găsit ceva fascinant în aproape fiecare, mai ales în noaptea muzeelor, deși atunci este înghesuială mare și parcă nu ai timpul necesar să vezi tot.
Așadar cu această mică listă am lămurit faptul că pentru mine este mult mai interesant să fiu studentă în orașul de pe Someș și nu în cel de pe Cibin. Dar asta doar din cauza faptului că eu sunt o persoană care deocamdată găsesc ceea ce mie îmi place în cele ce le-am scris mai sus. Pentru alții probabil că esistă o altă listă de interese, iar eu am scris din punctul meu de vedere. În ceea ce mă privește, pentru domeniul meu de lucru este mult mai interesant și cu mai multe oportunități.
Ipocrit și probabil leneș și dezinteresat este acel om care este în Cluj sau în Sibiu și spune că se plictisește. În fiecare zi poți găsi ceva interesant de făcut, în mai multe „domenii” ale culturii și distracției. Trebuie doar să vrei și să ai cu cine.
Dar desigur că acest lucru pot să îl spun și despre Sibiu, dar asta doar față de alte orașe inactive din aceste puncte de vedere. Cel mai rău îmi pare când ratez festivalul de jazz și de teatru, deoarece sunt la Cluj și nu merg prea des acasă.
Este foarte interesant să te muți din alt oraș în Sibiu, pentru că este un oraș extrem de frumos, plin de oameni faini și istorie.
Nu cunosc vreun om care să spună că are o părere proastă despre Sibiu, deoarece este „dotat” cu tot ce ai vrea de la un oraș micuț: locuri multe de vizitat, centru impecabil, împrejurimi frumoase, istorie și povești, ardeleni de treabă, muzee, mâncare bună și infrastructură destul de bine pusă la punct.
La capitolul frumusețe Sibiul bate Clujul, fără dubii. Centrul este absolut superb și apreciat de oricine vizitează Sibiul, arhitectura și culorile întrec mohorâtul și murdarul, aglomeratul Cluj.
Unde mai găsești tu Podul Minciunilor?
Dar unde găsești Cetățuia?
Turnul Sfatului?
În Sibiu nu vezi atâtea străzi cu sens unic. Mai este în România vreun oraș care să fi fost desemnat Capitala Culturală Europeană în anul 2007?
Răspunsul este că pentru mine Sibiul este cel mai frumos, Clujul este cel mai potrivit oraș în care să îți petreci studenția. Și totodată, este superb să fii student la Cluj și să ai „acasa” unul dintre cele mai frumoase orașe ale României-Sibiul!
Ideea este că pe acest subiect aș mai putea scrie multe lucruri, dar vă las și pe voi să vă dați cu părerea.
Așa că m-am gândit să lansez o leapșă frumoasă, deocamdată Teodorei Căbuț, lui Daniel Rus, lui Ștefan Rusu, Mihai Motrescu, Monica Obogeanu și oricui vrea să scrie despre asta, chiar vă invit cu drag, dar acum e târziu și vreau să mai updatez lista.
Scrie o postare în care să ne spui și nouă de ce te-ai mutat de acasă. Care este orașul tău natal și de ce locuiești acum altundeva?
Mi-ar placea să scrieți 5 avantaje/ dezavantaje, comparații și orice altceva doriți să precizați referitor la orașele în care locuiți acum și de unde ați plecat. Nu există reguli, ci vreau să precizați de la cine ați primit leapșa și să o dați mai departe.
Hai să aflăm și mai multe despre orașele țării noastre. 🙂
Vă tzuc și vă doresc o săptămână (ne)bună!
În sfârşit am scris şi eu 🙂
Foarte bine. Ma mut pe blog sa citesc si sa vedem de ce s-a mutat Jteph. 🙂
Pingback: De ce am plecat de acasă? - Jteph's Words
am plecat din Cehu Silvaniei tocmai pentru a avea o sansa mai buna decat mi-ar fi putut oferi vreodata orasul natal. ce zic eu mai buna…mult mai buna.
am inceput cu facultatea la Oradea (poveste muuult prea lunga), dar nu regret absolut deloc decizia. primul meu job l-am inceput tot acolo.
apoi cand lucrurile nu mai merg bine sau cel putin asa cum ti-ai dori, lasi in urma chiar si un oras adoptiv care ti-a fost casa timp de 6 ani si mergi la Cluj.
eh, asta da decizie buna. decizia relocarii la Cluj a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat pana acum. nu a fost o decizie usoara, nici acomodarea nu a fost foarte simpla, dar pana la urma conteaza ca momentan sunt bine si mi-e bine.
nu ma pot lauda ca viata de noapte a Clujului pentru ca eram deja batran cand am ajuns aici, dar nici nu simt ca imi lipseste in vreun fel. de asta am avut parte din plin in Oradea.
ca si o concluzie, am plecat de acasa pentru a-mi fi mai bine.
da teo clujul e mai frumos decat sibiul pt viatza de student…..dar cu siguranta atunci cand nu ai timp de expozitii …. cand lucrezi …. cand ai familie…k bineinteles k studentzia nu dureaza o viatza… sa speram k nu ne-ar place….ai nevoie de liniste de plimbari prin parcuri…..la cap parcuri stii k noi ne mandrim f mult….clujul are parcuri mai urate….de cafenele dragutze si linistite fara tineri galagiosi(in sb sunt mai dragutze de o mie de ori)….de un trafic mai redus si de mai putzine masini….(cand am ajuns pt prima oara in cluj …am coborat din autocar si era sa ma calce pe trecere un clujean furios kre injura intruna-sweet/:)) si in sibiu e frumos si ai fost km dura cu originea ta….te-ai cam invartit in jurul distractziei….da ok te distrezi mai fain in cj e super ok orasul lumea….studentzii si viatza….da la un mom dat o sa vrei altceva in afara de baruri cu bere 3 lei….si cu siguranntza atunci o sa faci o paralela cu totul diferita de asta…..a si nu uita k sibiul are ceva muzee f k-lumea si bine puse la punct….e mai curat si mai linistit…si app de ce a zis varul tau….poate sibiul are mai multzi cocalari decat clujul ….nu ne mandim dar cu sigurantza clujul are mai multzi teribilisti….conteaza sa ai o viziune globala la ac cap…
ps: dak vi la mine la facultate ai sa ramai surprinsa catzi studenti sunt din alte orase(mai multzi decat sibieni) care adora orasul nostru….si dak ii intrebi de ce nu s-au dus in cj sau in buc la fac. au sa-ti zica k sunt doua locuri urate….nu uita k avem un oras cochet, curat si cu oameni educati …si de multe lucruri care sunt mai importate k cluburile
Da Cristina, sunt de acord cu tot ce ai scris tu, dar asta este opinia mea si cred ca o sa ma distrez peste 5 ani cand poate o sa am familie si poate voi lucra in domeniu si o sa vad ce am scris aici si normal ca voi avea o cu totul alta perspectiva. Poate la Cluj a fost doar perioada studentiei si poate voi fi in cu totul alt loc atunci. Asta este o postare scrisa la 3 dimineata pe care aveam de gand sa o transform in una muult mai lunga cu toate aspectele referiotoare la parcuri, muzee si tot. Dar nu stiu daca m-am facut inteleasa pentru faptul ca iubesc Sibiul si consider ca e cel mai frumos si cel mai iubit oras pentru mine. Eu ma refeream strict la mediul de viata studentesc, care acum imi acapareaza mie timpul, energia si anii.
Si cred ca ti-e prea frica ca voi uita ca am plecat din Sibiu. Crede-ma ca asa ceva nu uit si oriunde merg conving lumea sa mearga in Sibiu, le spun despre el si le arat fotografii si multi apreciaza unele postari de pe blog despre Sibiu. Stai linistita ca nu ridic Clujul in slavi deloc, chiar il consider mohorat, cu trafic prea intens si e un oras gri.
Dar despre asta altadata…
like la c ai scris!! ma bucur k ink ai sibiul la suflet si sper k o sa mai fie
nici io nu fumez si nici io nu prea am bani de obicei, ca deh… ii criza :))))) foarte fain ce-ai scris. imi place. si pozele is minunate 🙂 good job!
Multumesc frumos! Ai fost prin Sibiu?
:-))
Baia de Aries vs Cluj… no’ asta comparatie
:-))
Mna, no comment 🙂 Nu astept alte explicatii.
Articolul asta imi mangaie orgoliul de clujeanca evident :)) dar dar ar fi sa aleg un oras di Romania inafara de Cluj, acela ar fi mai mult ca sigur Sibiul.
p.s. ambele tale orase de suflet sunt superbe si sunt orasele mele preferate din Romania
eu chiar aveam de gand sa scriu o postare despre plecarea copiilor de acasa asa ca vine perfect leapsa. merci
Ma bucur ca am nimerit o persoana pana acum. Asa in miez de noapte 😉 spor la scris. Abia astept sa citesc. Cu placere.