Alin Gelmărean este expertul și coordonatorul pe programe a televiziunii UB2 TV din cadrul proiectului VEHMED, proiect de practică pentru studenții de la jurnalism.
El a terminat cursurile Universității Tehnice la Facultatea de Tehnologia Constructiei de Mașini în 1994 în Cluj-Napoca, ca mai apoi să facă Școala Nationala de Studii Politice si Administratie (SNSPA) Facultatea de Relații Publice și Comunicare „David Ogilvy” din București.
Astfel că au urmat o mulține de cursuri, burse, cea mai recentă fiind bursa la Academia de Film și Televiziune din Berlin.
Să ne întoarcem în urmă cu câțiva ani în momentul în care a început cariera lui Alin Gelmărean.
A ajuns întâmplător la TVR. Acolo, mai exact la Radio Cluj, lucra prietenul lui, Ovidiu Uscat. Proaspăt absolvent de Politehnică, Alin s-a prezentat la o preselectie pentru posturi de redactori la TVR Cluj, în vremea aceea Radioteleviziunea din Cluj.
Nu părea o opțiune foarte strălucită, nici nu știa prea multe atunci despre presă, dar a incercat și a reușit. Așa a început cariera în televiziune și a ajuns de la reporter de teren la știri în 1994 la redactor șef programe în prezent. Lucrează și acum la TVR Cluj și nu neagă că a avut de nenumarate ori oferte tentante, nu numai în mass media.
Nu am știut nimic când m-am dus, am început totul de la zero.
A început ca redactor de știri, s-a mutat la departamentul social-economic, apoi a lucrat la emisiunea Garantat 100%, a fost promovat ca șef la știri, iar acum are funcția de redactor șef de programe TVR Cluj și se ocupă de tot ceea ce înseamnă structura de programe, grilă, bugete și colaborările cu canalele naționale. TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD și TVR Cultural.
Pe lângă jobul de la TVR, Alin Gelmărean este unul dintre experții care a ajutat studenții să învețe cum se face televiziune și l-am întrebat mai multe despre cariera sa, dar și despre activitatea din cadrul proiectului de practică.
Am stat la îndoială pentru am mai lucrat cu studenți și știu cum sunt studenții..
Aici îmi place pentru că este un nucleu constant care vine, pe care mă pot baza.
De la prima emisie până acum…
…a evoluat foarte bine, mai este de lucru, dar m-am uitat la materiale și se vede o diferență mare față de prima emisie. Studenții au început să înțeleagă. Noi discutăm după fiecare emisie, avem două ședințe pe săptămână. Încercăm și cred că am reușit în mare parte să ne organizăm ca o adevarată instituție de presă.
Dacă nu erați în domeniul televiziunii, ce altceva ați fi făcut?
Greu de spus. Eu am terminat Politehnica și anii ’93, ’94 erau alte vremuri și lucrurile s-au schimbat cu o rapiditate fantastică în cei aproape 20 de ani. Să te gândești că la vremea aceea nu era internetul, telefoanele mobile, nu erau televiziunile, Pro Tv, Antena 1… nu era nimic.
Nu știu ce aș fi făcut. Probabil mă angajam ca inginer și apoi nu știu ce făceam.
Ce șanse au studenții să reușească în acest domeniu?
Le-am spus că au șansa pe care alții nu au avut-o: să lucreze la început de drum pe o aparatură modern de ultimă generație, să aibă parte de un studio și efectiv să se joace de-a televiziunea de început. Pentru că asta este de fapt menirea proiectului.
Sunt câțiva care sunt foarte buni, alții sunt buni pe tehnic, sunt unii care își doresc foarte mult să lucreze ca și cameramani, sunt ambițioși și muncesc ca să recupereze unde nu au anumite abilități.
Important este să fii consecvent în meseria asta. Cred că este o echipă “tare”. Din păcate, peste puțină vreme ne vom despărți, dar sunt convins ca majoritatea vor pleca cu un ABC consistent de aici, care in mod cert le va folosi în caz că vor mai lucra în acest domeniu.
Desigur că sunt și eșecuri, întotdeauna sunt. Mai cade o filmare, vrei să faci un lucru și îți iese cu totul altceva și producătorul „dă cu tine de pământ” că nu ai făcut ce ți-as pus, dar clar că au șanse.
Trebuie să credem în șansa fiecăruia.
Dacă mâine nu ați mai lucra in televiziune, ce ați face?
Tot în domeniul televiziunii aș rămâne pentru că asta știu să fac și dacă mă apuc de o treabă știu de unde plec și unde ajung.
Interviul a fost publicat la pagina 9 a ziarului StudenTimes, pe care îl puteți vedea în varianta PDF : studentimes nr4.
Dacă vă interesează 🙂 în acest număr am scris 3 articole: unul despre formația Maya din Cluj-Napoca, altul despre coordonatorii VEHMED și altul despre artistul MIhai NIstor.
De asemenea, puteți citi și un material foarte fain scris de Teo Căbuț.
Foto: arhiva personală a lui Alin Gelmărean.