Alexandra Stancu și Andreea Popa au demarat o campanie de informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală si importanta protejarii in timpul actului sexual.
Cele două sunt studente la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, la specializarea Publicitate.
Campania s-a desfășurat in mai multe licee clujene: Colegiul Național George Coșbuc, Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” și liceul Victor Babeș.
Publicul țintă au fost elevii cu vârsta cuprinsă intre 15 si 19 ani.
In general, copiii nu sunt suficient de informati si se grăbesc inca de mici să își piarda virginitatea, fără să realizeze cât de importanta este protectia.
Studentele au comunicat deschis cu elevii, explicându-le care sunt riscurile neprotejarii in timpul actului sexual. Majoritatea elevilor au fost foarte cooperanti, o parte afirmand ca nu cunosteau atat de bine riscurile neprotejarii.
Elevii care au participat la discutii au primit o brosură care avea atașat un prezervativ, iar la final au completat un chestionar.
Cele două studente au acceptat să răspundă la câteva întrebări.
Cum v-a venit ideea acestei campanii?
Ideea ne-a venit dupa ce am citit studii care aratau ca numărul tinerilor din Romania care nu se protejează este mare.
Care au fost reacțiile profesorilor și a directorilor de la licee?
Majoritatea au respins acest gen de campanie, temându-se de reactiile pârintilor sau neconsiderând importanța protectiei o problema reală. De asemenea, au fost si cadre didactice binevoitoare.
Dar a elevilor? Cum v-au primit?
Cei mai multi au fost cooperanti și foarte deschiși in legatură cu această temă (in special băieții).
Spune-mi te rog 3 intrebări din chestionarul adresat elevilor.
1.Ati participat vreodata la ore de educatie sexuala?
2.Folositi vreo metoda contraceptiva?
3.V-ati informat vreodata despre importanta protectiei in timpul actului sexual?
Care este rezultatul chestionarului?
Dupa analiza chestionarelor, a reiesit faptul ca 60% din elevi nu au mai participat la nicio ora de educatie sexuala desi, 70% din acestia s-au informat măcar o dată despre contracepție.
80% dintre subiecti au afirmat că cele mai multe informatii le-au acumulat din discutiile cu prietenii sau prin intermediul internetului/ televizorului. Doar 20% dintre acestia au primit aceste informatii de la scoala sau din discutiile cu părinții.
Un lucru ingrijorator a fost faptul ca 90% dintre elevi nu folosesc nicio metoda contraceptiva.
De ce considerați că părinții și profesorii se feresc să vorbească deschis cu elevii despre sex?
Părintii si profesorii se tem sa deschida acest subiect din teama de a nu-i impinge sa isi inceapa viata sexuala. Ei trebuie totusi sa in teleaga ca aceste discutii au un rol foarte important pentru dezvoltarea adolescentilor.
O să mai continuați această campanie?
Deocamdata, campania s-a axat doar pe municipiul Cluj-Napoca. Daca pe viitor se va ivi oportunitatea de a o continua la un nivel mai mare, cu siguranță vom accepta.
Vă mulțumim. Succes în continuare!
Mai jos puteți vedea și spotul video.
[slideshow]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k9Mp4Ygxp0o]
Pingback: Sănătatea și sistemul…românesc « A WordPress site with a hat and a guitar
Oricum, daca s-ar aplica chestionarul respectiv la toate liceele din Cluj ar fi mult mai relevant. Dar conteaza sa aiba loc actiuni de genul acesta in randul tinerilor, spun asta din proprie experienta. Ne-a ajutat mult si am aflat noutati cand in liceu se intamplau astfel de “minuni”.
Aia cu studiile care au relevat că nu știu câți nu se protejează în timpul actului sexual, de parcă gigeii cu foile de chestionar stăteau lângă ăia în timp ce făceau treabă. În rest, de lăudat inițiativa.