Skip to content

Alba Iulia, cealaltă capitală. Capitala cetăţilor

Conexiunea la internet nu vrea să mă lase să fac ce mi-am propus. Căldura nici atâta. Probabil că universul râde puțin de noi.

Deși nu mai pot cu căldura asta, nu am cum să uit că zilele trecute pe la orele amiezii 14, 15, 16 când era căldura mai mare, eu am vrut să vizitez cetatea din Alba Iulia. Și așa am făcut. I-am cărat pe ai mei să vadă și ei cetatea.

Ultima oară am văzut-o în urmă cu aproximativ 4 ani și mi-a plăcut foarte mult.

Ce multe schimbări au fost facute de atunci. Nu îmi venea să cred că cineva mai lucrează, nu știam că este în plină amenajare și mi-a plăcut mult ce au făcut, deși au cam schimbat ideea inițială a cetății deoarece au construit terase, dar sunt bine-venite pe așa o căldură.

Înainte să intri în cetatea Alba Carolina, trebuie să ştii că Wikipedia ne informează ea a fost dezvoltată foarte mult de Carol al VI-lea şi habsburgii au redenumit orașul în Karlsburg în onoarea sa. Fortăreața este în stil Vauban cu 7 bastioane, în formă de stea şi a fost construită în perioada 17161735 dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.

Pe Wiki mai scrie si faptul ca Cetatea Alba Carolina este cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porților triumfale ce asigurau accesul. Portile astea sunt printre preferatele mele din cetate.

Oricum, pentru ei cred că e cel mai dificil, dar măcar i-am smuls un zâmbet într-o singură fotografie deoarece avea o postură foarte serioasă.

 

Statuia lui Mihai Viteazul

Pe stăzile cetăţii întâlneşti tot felul de statui care sunt foarte bine realizate, se văd multe detalii ale feţei, ale hainelor. Sunt curioasă cine le-a realizat şi cât vor rezista fără să fie distruse de oameni proşti sau beţi.

Cel mai frumos este să vezi curăţenie şi ordine când mergi să vizitezi un loc.

În memoria soldaţilor români necunoscuţi din regimentele româneşti de graniţă ale armatei austriece.

În timpul plimbării prin cetate, pe lângă paznicii care par autenticii cetăţii, vei găsi şi trăsuri, peruci albe şi ponei care sunt hrăniti tot de paznicii cetăţii.

Accentul, mustaţa, cheful de povestit îl facesă fie cel mai autentic de acolo. Era atât de interesant să povesteşti cu el, el să fie sus, pe pod şi să îţi arate încotro să mergi la spânzurătoare, la temniţă.

Din cauza căldurii aproape insuportabile de afară, cred că am ratat câteva obiective şi … berea aia rece din halba de lut avea un gust atât de bun!

Noroc şi mergeţi şi voi să o vizitaţi! Abia aștept să merg și pe timp de iarnă.

Mai multe fotografii:

[slideshow]

3 thoughts on “Alba Iulia, cealaltă capitală. Capitala cetăţilor”

  1. Pingback: Viziteaza Alba Iulia | Teodora Neagu prezinta Alba Iulia drept „Capitala Cetatilor”

  2. Eu sunt mandru ca sunt albaiulian.De asemenea,la alegeri am sustinut si sustin administratia democrat-liberala albaiuliana,pentru modul in care s-au realizat lucrarile in Cetate si pe toate strazile orasului.Dar iata o veste trista pentru multi albaiulieni si pentri turistii care ne viziteaza:Grup Corint SA,care administreaza o parte din Cetate,a anuntat ca nu mai poate sustine financiar Garda Cetatii (acei soldati cu costume frumoase austriece care pazesc monumentele)!!!Acest lucru e dezastruos,in conditiile in care mare parte din turisti veneau in Alba Iulia special pentru a vedea Ceremonialul Schimbarii Garzii!sa speram ca Primaria va accepta sa sustina financiar aceasta atractie…

    1. Nu cred că nu se vor găsi soluția.
      este una dintre atracțiile principale ale cetății și un lucru extrem de frumos pe care nu îl vezi peste tot.
      Am încredere că nu vor renunța, trebuie să rezolve situația astfel încât să nu se piardă un obicei care atrage turiștii, implicit aduce bani administrației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.