Skip to content

Despre „Salvați Roșia Montană” cu Mihnea Blidariu și Paul Socol

Povestea cu Roșia Montană nu este nouă. Ea durează de câțiva ani buni, dar scopul nostru nu este de a da detalii despre proiect și mai multe despre istoria acestui proiect atât de controversat puteți citi aici.

În 7 noiembrie, activiștii pentru Roșia Montană au ocupat clădirea fostul hotel Continental din Cluj-Napoca în semn de protest pentru proiectul Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), protest cu numele „Occupy Conti”.

De atunci încoace, activiștii sunt tot mai mulți, organizează proteste pașnice și acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la proiectul de extragere a aurului din Roșia Montană cu cianură.

Scopul nostru a fost să vorbim cu 2 dintre activiștii implicați în protestele organizate la Cluj.

Mihnea Blidariu este muzician, membru al formației Luna Amară (interpretează vocal, la trompetă și la chitară). Este autorul a două volume de poezii “No Future” și “Mânia.ro” și a mai colaborat la diverse publicații. Este organizator al Festivalului FânFest de la Roșia Montană și sprijină campania Salvați Roșia Montană.

Citiți cu atenție și vă invit să vă spuneți părerea în comentarii.

  • Cum ai ajuns să iei parte la aceste evenimente?

Sunt implicat în campania Salvați Roșia Montană din 2003. Evenimentele de săptămâna asta și de săptămâna trecută sunt o urmare firească, zic eu, a ocupării clădirii Continentalului de către 6 persoane luni, 7 noiembrie, între care m-am numărat și eu. După această ocupare a clădirii Continentalului în semn de protest  față de proiectul firmei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) foarte mulți oameni ne-au cerut să continuăm cu o acțiune de stradă și am ales să facem acțiuni creative care nu necesită aprobare din partea Primăriei sau a Poliției Cluj.

Fotografie preluată de pe contul de Facebook al lui Mihnea Blidariu

Fotografie preluată de pe contul de Facebook al lui Mihnea Blidariu

Astfel, săptămâna trecută ne-am jucat „Țară, țară vrem ostași”, după care am făcut un workshop pe drepturi cetățenești, vineri a fost un flash-mob cu sinucidere în masă cu cianură,sâmbătă a fost campanie de free hugs, lunea asta a fost o manifestare de săptămână cu tort, iar astăzi și mâine sunt două zile de Dansez pentru Roșia Montană- azi au fost dansuri clasice, mâine este silent disco.

  • Ce urmează?

În principu ne-am dori organizarea unui meeting mare. În decembrie va fi primul miting mare împotriva proiectului de la Roșia Montană și pentru păstrarea Roșiei Montane așa cum este ea și o să mai vedem.

  • Miting-ul va avea loc la Cluj?

Da.

  • Ce impact au aceste acțiuni în țară?

Acțiuni similare se desfășoară în această seară și zilele trecute au fost la Timișoara și la București. De asemenea mai este un grup la Arad, se desfășoară acțiuni similare și la Bacău. Vor urma Craiova, Brașov, Iași,  Târgoviște, Baia Mare și alte orașe.

Oamenii se mișcă destul de greu  pentru că românii sunt cam comozi, în ultimii 20 de ani simțul civic a cam adormit, dar chestia asta cu Occupy Conti pe care am făcut-o noi a creat o fervoare în rândul tinerilor mai ales, dar nu numai. Încet, încet lumea se adună.

E destul de trist să vezi că sunt foarte puțini care își cunosc drepturile și multă lume se teme să iasă în stradă, li se pare că o să fie arestați sau ceva de genul ăsta. Trebuie să le dai puțină mură în gură, să îi înveți Legea 60 a adunărilor publice , să le explici că nu este nici un pericol, că nu o să pățească nimic dacă ies în stradă. În țară se mișcă lucrurile destul de bine.

  • Fotografie preluată de pe contul de Facebook al lui Mihnea Blidariu.

    Cum văd autoritățile acest gen de proteste?

Sunt destul de șocați. După Occupy Conti, când am făcut prima acțiune cu „Țară, țară vrem ostași” au fost foarte șocați pentru că eram vreo 300 de oameni care jucam în Piața Unirii și nu au prea știut cum să reacționeze și în contnuare nu știu cum să reacționeze. Vin, legitimează oamenii și pleacă, nu au ce să facă mare lucru. Unii polițiști au semi-fraternizat, au fost destul de drăguți cu noi, alții mai puțin.

  • Ce urmări crezi că o să aibă aceste evenimente?

Campania asta dureză din 2003, deci are 8 ani în spate, nu e prima dată când are un „highlight”, au mai fost și altele. Important e să fim constanți, să adunăm oameni tot timpul, suntem împărțiți în multe grupuri, ne ocupăm de chestii de stradă, sunt oameni care împart petiții, stau în frig, în București și în alte orașe din țară. Petițiile împotriva acestui proiect și împotriva modificării legii minelor pot fi semnate și pe www.rosiamontana.net.

Noi sperăm ca aceste acțiuni să ducă la stoparea acestui proiect și la dispariția lui din România.

Al doilea activist cu care am stat de vorbă în seara în care a avut loc evenimentul „Dansez pentru Roșia Montană” este Paul Socol:

Fotografie preluată de pe contul de Facebook al lui Paul Socol

  • În primul rând, te rog să te prezinți pentru cititori și să ne spui ce s-a întâmplat în seara aceasta în Piața Unirii.

Mă numesc Paul Socol și sunt actor și activist pentru Salvați Roșia Montană.  În seara aceasta am avut un soi de eveniment protest pașnic, ne-am întâlnit și am dansat pentru Roșia Montană, un model ușor de parodie după Dansez pentru tine. Ne-am rugat un prieten să vină să cânte la acordeon și am dansat.

  • A avut succes această acțiune?

Da, a avut succes, au fost destul de mulți oameni, având în vedere că este atât de frig afară acum, în perioada asta. Sperăm să facem evenimente interactive cât mai des posibil.

  • Ați mai avut acțiuni și săptămânile trecute. Dă-mi, te rog câteva detalii despre acestea.

Ne-am jucat  „Țară, țară vrem ostași” pentru Roșia Montană, am mai avut și un workshop unde s-a discutat despre drepturi, despre Legea 60 și despre multe altele.

  • Ce te-a determinat să te implici în acest proiect?

Am mai spus și în alte cazuri că am fost genul ăla de om care era indiferent și zicea că nu e interesat de Roșia Montană și de politică, până am început să mă documentez și să vorbesc cu mai mulți prieteni până mi-am dat seama că totuși este o situație care ne privește pe fiecare din noi și trebuie să luăm atitudine.

  • Dar de ce crezi asta?

Pentru că Roșia Montană este doar începutul, este doar un exemplu că la noi în țară se întâmplă multe lucruri care ne lasă cu senzația urâtă de corupție și de un sistem care nu se schimbă și nu se va schimba dacă nu facem ceva.

  • Ce urmări ar trebui să aibă aceste evenimente demarate de de voi?

Întâi să vedem câtă lume se strânge și să mergem mai departe cu toată treaba asta, sperăm să ni se alăture tot mai mulți oameni și că lumea o să se intereseze mai mult, să nu meargă doar pe ideile care se vehiculează prin presă și în media în general.

Fotografie preluata de pe contul de Facebook al lui Paul Socol.

  • Acest gen de evenimente au nevoie de publicitate, de susținători. Cine vă susține activ?

Cine să ne susțină? Noi. Noi promovăm evenimentele și mai avem oameni pe net- Facebook, bloggeri, Twitter. Din păcate presa nu prea ține cu noi și sper ca treaba asta să se rezolve și să eliminăm cenzura asta care apare.

  • De ce crezi că presa nu vă susține? Ce interese au?

Probabil că au interese politice. Totuși am avut o parte din ziariștii locali și presa locală care au fost aproape de noi și le mulțumim de fiecare dată. Ar fi bine să ia mai muți oameni exemplul lor.

  • Ce fel de oameni mai sunt implicați în aceste evenimente?

Sunt tot felul de oameni, oricine se poate implica din orice domeniu: sunt actori, muzicieni, contabili, avocați ș.a.m.d.

  • În ce orașe din țară se mai întâmplă astfel de activități pentru Roșia Montană?

Ne bucurăm foarte tare că în fiecare săptămână primim mesaje pe Facebook și oamenii se strâng și în Arad, Bacău, Timișoara, Brașov, sperăm să se trezească și Iașiul, în București sunt o groază de oameni care se strâng și e foarte bine că începe chestia asta. Tot mai multe orașe își dau seama că trebuie să participe și este vorba de noi toți aici.

Așadar, acestea sunt răspunsurile celor doi.

Voi ce părere aveți despre proiectul RMGC și despre protestele care au început să fie tot mai populare în țară?

Ieri s-a împlinit o lună de la ocuparea clădirii Continentalului și vă las cu un videoclip care rezumă foarte bine tot ceea s-a întâmplat până acum.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7ZsDK9-CvDk&feature=youtu.be]

3 thoughts on “Despre „Salvați Roșia Montană” cu Mihnea Blidariu și Paul Socol”

  1. Pingback: Protestul Rosia Montana Cluj, 15 septembrie

  2. Proiectul RMGC va duce la un dezastru major atat in Rosia cat si in toti Apusenii (fiindca Rosia Montana va fi precedentul ce va deschide o serie mult mai larga de astfel de proiecte miniere devastatoare). Romania insasi se afla sub amenintarea unei catastrofe si nu doar de mediu, fiindca va fi ultimul si cel mai mare jaf asupra acestei tari, ultima mare bogatie care o avem in tara va trece in buzunarul miliardarilor offshore…
    Proteste ca cele din Cluj trebuie sa apara in toate orasele din tara, sa dovedim noi tinerii ca ne pasa totusi de tara asta si ca nu vrem sa ne crestem copiii intr-un mediu distrus de cianura si de lacomia afaceristilor straini (plus a conducatorilor nostri)…

    1. Asa e.Protestele trebuie sa ia o amploare tot mai mare si sa fie mai mediatizate, deoarece inca nu se stie in toata tara ca ele au loc.
      Dar incetul cu incetul ne mobilizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.