Articol publicat pe FlipFlop.
Anim’est a început de vineri reanimarea animațiilor și la Cluj-Napoca.
În cea de-a doua zi de „tratament”, la cinema Victoria programul a fost în felul următor:
09:00 – Proiecţii pentru copii: Minimest 1 – Scurtmetraje
11:00 – Proiecţii pentru copii: În Pod / In The Attic (r. Jirí Barta, Republica Cehă – Slovacia – Japonia, 2009)
18:00 – Competiţia de Film Românesc
20:00 – Naşii din Tokyo / Tokyo Godfathers (r. Satoshi Kon, Japonia, 2004)
22:00 – Cântecul Cerului / Sky Song (r. Mati Kütt, Estonia, 2010)
Am avut plăcerea să urmăresc scurtmetrajele din cadrul Competiției de Film Românesc. Acestea m-au surprins în mod plăcut, deoarece am văzut animații bine făcute, total diferite între ele ca mod de abordare, unele amuzante, altele seriose, fiecare abordând alte tehnici de realizare. Astfel, în cadrul competiției am vizionat:
1. Klun– Proiecția de debut a regizorului Vlad Sandu, un scurtmetraj de 5 minute care reprezintă o pe jumătate o poveste de dragoste, pe jumătate experiment tipografic și de grafică, realizat foarte interesant, cu litere.
2. Action Movie-Scurtmetrajul lui Bogdan Mihăilescu a stârnit râsete in sală, deoarece este o acțiune foarte simplă cu un deznodământ neașteptat, care se decide din rapiditatea bătăilor din aripi a două păsări.
3. Clinica– Regizorul Torok Tihamer are o altă perceptție asupra unei întâmplări banale dintr-un cabinet de stomatologie: scoaterea unui dinte.
4. Dansul– primul scurtmetraj din competiție realizat de o femeie-Klara Balazs a realizat un scurtmetraj total diferit ca subiect și ca grafică, care ilusrtrează un interior îngust și o doamnă de vârsta a doua care coase la mașină de cusut. Cusutul, sunetul mașinii, a foarfecelor, a nasturilor constituie un fel de muzciă dansabilă.
5. Dodo și Tic– Gabriel Vasiliu a adus un scurtmetraj destinat copiilor, dar care a prins foarte bine la spectatorii care au fost ieri la cinema Victoria. Subiectul acestuia este prietenia. Un pui de dragon și un șoricel au nevoie de prieteni și se întâlnesc, devenind prieteni foarte buni. Scenele, vocea naratorului și felul de a povesti ne-a captivat și ne-a smuls multe zâmbete. Episodul de aseară reprezintă episodul-pilot dintr-un serial de animație 3D pentru preșcolari.
6. Euro potentia est– Scurtmetrajul regizorului Tamas Szocs ne „vorbește” despre bani, putere, criza economică, folosid ca personaj principal un schelet.
7. Evoluție cromatică– Ana Tomescu aduce scurtmetrajul cu o durată de aproape 2 minute despre un război simpatic între culori.
8. Fresca–Blestemul lui Dragulea– Cel mai lung scurtmetraj din competiția filmului românesc este regizat de Ion Octavian Frecea. Acesta prezintă în scurtmetraj o ironie la adresa modului în care petrec românii: cu multă mâncare, lăutari, muzică populară. oamenii sunt realizați într-ul fel amuzant: nasul este un porumb, urechile frunze etc. O animație interesantă, de luat în vedere.
9. Growing– Ana Bențu a regizat un scurtmetraj despre evoluția oamenilor în sistemul în care trăiesc.
10. IRA de regizorul Radu Gaciu prezintă o scurtă viziune asupra violenței și implicatiilor ei, într-un mod artistic, cu personaje care par pictate sau folosind desene grafice.
11. It’s a living– Cristina Zoica Dumitru ne prezintă modul de operare al unui hoț profesionist, în care acesta întâlnește impedimete în a-și face bine „meseria”, care îi dau planul peste cap. Acest scurtmetraj are un final neașteptat.
12. Mr Grape– Acesta este regizat de Andra Berilă. Synopsisul spune așa: „Când te crezi urmăritorul, nu te culca pe-o ureche. Nu se știe cum se întoarce roata, dar stai liniștit, finalul e același. Și știi ce se spune: pierde numai cel ce renunţă.”
13. Suntem europeni? Fekete Szabolcs a ilustrat condiția românului sărac care merge în stăinătate să lucreze în condiții mizere. Chiar suntem europeni? Poate doar cu poziția geografică…
14. The dog and a little bird– O animație simpatică despre bunătate, indiferent de atitudinea celor din jur. Un câine se împrietenește cu o pasăre micuță, după o dispută. Regizor: Adrian Băluță.
15. The Scream– Animația regizată de Sebastian Cosor este inspirată din celebra pictură a lui Edward Munch. Scurtmatrajul a obținut Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc și premiul Competiției Balkanimation. Merită toată atenția, este unul realizat bine și care a captat atenția publicului.
16. Traveling with my thoughts full of hope– Scurtmetrajul este al doilea regizat de Adrian Băluță din această competiție și prezintă călătoria unui băiețel într-o lume fantastică, în căutarea drumului spre casă.
17. Visul ciulinului- Regizat de Nina Mihăilă, visul ciulinului este de a fi o floare. Acesta își descoperă chipul în oglindă, își înfruntă imaginea, visul și frica de a-și depăși natura proprie.
18. Voxel boy de Adrian Ureche este un scurtmetraj care prezintă un mediu urban real și un personaj care pare uman, dar care este format din mii de pătrățele. Este ilustrată aventura acestuia alături de prietenii săi imaginari.
19. Wake up– Regizat de Florin Drăgoi, un film despre un instalator care îşi foloseşte unealta de lucru pentru a deschide un al treilea ochi asupra unei lumi măcinate de consumerism. Oamenii au capete de cai şi aleargă pe piste, pentru a produce bani.
20. The sphere de Zoltani Levente. Un puşti este rătăcit într-o lume imaginară, singurul lucru ce îi oferă siguranţă fiind o sferă. Dar atunci când atinge sfera el va ajunge într-un coşmar.
Detalii despre festival
Biletele pentru proiecţiile din cadrul Anim’est Cluj pot fi achiziţionate de la Cinema Victoria.
Preţul unui bilet este de 8 lei.
Tariful pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 5 lei.
Scurt și lungmetrajele dedicate copiilor, părinților și bunicilor din cadrul secțiunii Minimest (sâmbătă şi duminică dimineaţa – ora 9:00 şi ora 11:00) sunt cu intrare liberă.
„Prinde oaia!” este prima aplicație de smartphone dezvoltată de un festival de film din România. Aceasta va fi disponibilă și pentru fanii Anim’est de la Cluj-Napoca: câteva zeci de oi virtuale 3D sunt răspândite prin oraș. Cine le găsește, primește tricouri și genți Anim’est.
Astăzi este ultima seară în care mai puteți viziona animațiile din cadrul festivalului. Așadar, nu ratați:
18:00 – Școală Invitată: Animation Workshop: scurtmetraje din Danemarca.
20:00 – Competiție Videoclip & Advertising 1
22:00 – Competiție Videoclip & Advertising 2