Acțiunea se petrece în 2010. Eu îmi amintesc destul de bine prima zi de facultate pentru că a fost o zi specială. A fost un fel de succes personal. Am reușit! 💃
Asta simțeam atunci. Mândrie, bucurie, entuziasm la cote maxime. Mă plimbam ca o visătoare pe străzi, mergeam mult pe jos, cu aparatul foto la gât, mă bucuram de fiecare străduță pe care mă pierdeam. 📷
Am ajuns în Cluj la facultate
Eu sunt din Sibiu și mi-am dorit foarte mult să vin în Cluj la facultate. Inițial am vrut la Facultatea de Teatru și Film, la secția Cinematografie, foto, film, însă era prea scumpă taxa și era un examen destul de greu pentru mine, fiind în clasa a 12-a.
Îmi doream mult ceva mai artistic, eu eram pasionată de citit, scris, fotografie, muzică, artă. Mergeam oricând aveam ocazia la expoziții, vernisaje, lansări de carte, concerte.
Pe vremea aceea, nu mi se părea că poate fi o carieră. Credeam că sunt doar hobby-uri și nu realizam că poate fi ceva de viitor.
Mult timp m-am gândit:
„Ce o fi fost în mintea mea la 19 ani de eram atât de pornită să plec de acasă?”
Acum cred că știu. Era dorința de independență, să demonstrez că mă pot descurca. Voiam să plec în Cluj, simțeam că e o lume mai mare pentru mine cu multe oportunități de dezvoltare.
Desigur, viața de student și de noapte din Clujul 2010 cred că m-au ajutat să mă conving. 😛 Pe lângă asta, am stat în apartament cu 3 prieteni și ne-am distrat foarte fain, am învățat, am petrecut până în zori, am gătit împreună, am mâncat unii de la alții și muuuulte alte amintiri.
Chiar acum ma uit la pozele din perioada aceea. #Nostlagie
Facultatea de Jurnalism, Universitatea Babeș-Bolyai
După mai multe căutări, m-am înscris la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Era tot ce îmi trebuia mie: fotografie & scris.
În primul an am fost la taxă, apoi am reușit să fiu la buget în anul 2, 3 și la master.
Promo-ul FSPAC 2022
Cum să nu vrei să te înscrii dacă ești pasionat de foto, video, scris, TV, radio, comunicare? 😛
Am învățat multe în perioada facultății, m-am implicat în diverse activități, voluntariat, am fost în practică la ziare, mi-am făcut prieteni noi. Atunci am lansat blogul. 😀
Dar desigur că se putea mult mai bine: cursuri actualizate, mai multe cursuri practice, mai mulți profesori cu experiență reală în media.
Dacă ești student, profită de perioada aceasta
Acum este momentul cel mai bun să înveți, să te distrezi, să citești și să încerci cât mai multe activități, pe lângă cursuri, seminarii, examene.
Câteva idei pe care eu le-am practicat în facultate și te ajută să te descoperi:
1. Implică-te în proiecte interesante
Asta cred că este secretul ca să ieși câștigat din facultate.
Ia-ți proiecte extracurriculare, acceptă propuneri de proiecte interesante de la profesori. Fii curios.
Gândește tu un proiect pe care ai vrea să îl faci, iar apoi să îl postezi pe Social Media, pe un site, să discuți despre el cu profesorii tăi.
Poate ajunge un studiu de caz la un seminar, un exemplu de dat colegilor sau pur și simplu o experiență foarte faină din care ai învățat diverse lucuri.
2. Voluntariat
Alege o organizație, un festival, o cauză în care crezi și devino voluntar. Prin voluntariat ajuți o comunitate, o cauză, iar pe lângă satisfacția de a ajuta, înveți lucruri interesante despre un anumit domeniu și despre tine.
De exemplu: poți să descoperi că îți place să introduci date în Excel, să faci video pe TikTok cu sfaturi medicale, să scrii articole pe blogul TIFF, să strângi bani pentru a construi o școală alături de Beard-Brothers, să plantezi copaci, să dai cu glet pentru a construi o casă etc.
Câteva amintiri, pentru că mă abțin să nu pun 43843905 de poze 😀
3. Participă la concursuri
Competiția te ajută să te dezvolți și să vrei să devii mai bun în domeniul tău. Chiar dacă nu câștigi mereu, nu ajungi în top și poți să simți că a fost o pierdere de timp, aceaste experiențe te vor ajuta enorm. Vei realiza mai târziu câte ai învățat în tot procesul de participare/documentare/prezentare proiect ș.a.
Eu am participat la concursul EUROPA JURNALIȘTILOR DIN AMFITEATRE organizat de Comisia Europeană și am luat locul 1 pe țară, la secțiunea materiale online, cu acest reportaj. Așa am mers în Bruxelles.
Nu aș fi crezut că va fi atât de bine primit materialul, iar experiența de a lucra alături de prietena mea Cristina, a fost mai mult decât perfectă. Faptul că a fost apreciat ne-a dat avânt și validare.
4. Începe un blog/cont Social Media/canal YouTube
Dacă vrei să fii vizibil în online și să îți creezi o „voce” în industria ta, poți să postezi pe platforma de Social Media cea mai potrivită pentru tine. Fie că îți place TikTok, Instagram, YouTube, blogging-ul, vei învăța multe lucruri făcând content.
Să postezi pe o platformă din Social Media te ajută să îți faci o structură în gândire, în scris, la vorbit. Indiferent de formatul ales: text, video, audio, mix.
Poți să devii vizibil încă din facultate și să crești în industria ta, oferind informații care îi pot ajuta/distra/învăța pe alții.
Ce proiect inedit făceam în 2014 😛
5. Poți transforma orice pasiune într-un job
Poate că facultatea nu a fost exact ce îți doreai tu și nu ți se potrivește domeniul.
În ziua de azi, aproape din orice pasiune, poți să faci bani sau să găsești un loc de muncă în care să găsești acel ceva.
Îți place să editezi fotografii? Să editezi teme de WordPress? Să faci site-uri? Să desenezi? Să cânți? Graphic Design etc?
Poți să îți vinzi arta, să îi înveți pe alții, să cauți joburi de platforme online de freelancing.
În ultimul an de facultate, am rămas puțini studenți față de cei care eram la cursul de început de an, în amfiteatru.
Am colegi care regretă alegerea facultății de jurnalism spunând că nu au învățat nimic și că a fost degeaba. Aceștia sunt exact acei studenți pe care nu îi vezi la facultate, la evenimente, la workshop-uri, conferințe, nu știi nimic de ei. Asta pentru că nu le place domeniul, nu au interes să facă ceva în zona comunicării.
6.Bonus: Nu în ultimul rând, distrează-te!
Poate fi una dintre cele mai faine perioade din viață. Bucură-te, distrează-te, fă-ți prieteni noi, experimentează, acceptă provocări interesante.
Sper să te ajute aceste idei simple și să ai cea mai frumoasă studenție!
Eu nu regret deloc că am făcut Facultatea de Jurnalism. 😀
E necesar să ai experiențe cât mai multe, să te implici, să ai curiozitate și să nu aștepți totul pe „tavă” pentru a te dezvolta. Fii consecvent, crede în tine și testează diverse lucruri, cu siguranță îți vei găsi pasiunea.
Ce ai mai adăuga listei de mai sus? Ce regreți că nu ai făcut în timpul facultății?
Lasă-mi un comentariu cu răspunsurile tale. 👇