Skip to content

3 locuri faine de vizitat în Praid, Harghita (I)

Am ajuns pentru prima dată în județul Harghita anul acesta și am vizitat câteva locuri faine, am mâncat mâncare bună, iar oamenii au fost foarte amabili.

Sejurul a fost scurt, dar sper să mai ajung în zonă, pentru că mai sunt locuri de vizitat și langoș de mâncat. 😀 Și gulyás, evident.

1. Salina Praid

Salina Praid este foarte cunoscută și își merită recunoașterea. O vei găsi ușor, sunt indicatoare peste tot.

Pentru a ajunge la salină, trebuie să îți cumperi un bilet de autobus care te va duce pe o distanţă de aproximativ 1200 m până la poarta de intrare.

Conform site-ului oficial:

„Începuturile exploatării de sare de la Praid datează de pe vremea romanilor. Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli. În prezent, centrul de speleo şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă.” Sursa Salinapraid.ro

În salină, vei simți o temperatură medie de 16 grade pe tot parcursul anului. Îți recomand să ai la îndemână o bluză, pentru a te putea bucura de aerosoli, fără să îți fie frig.

În interiorul salinei sunt săli foarte mari și înalte unde găsești diverse activități, pentru a putea petrece cât mai mult timp. Noi am ajuns la timp pentru puțin sport și streching. 😀

Ce găsești în salină:

  • Activități pentru copii
  • Traseu suspendat de tip „Adventure/Adrenalin park” pentru copii
  • Capelă
  • Cafenea
  • Restaurant
  • Degustare de vinuri
  • Groapă cu nisip pentru copii
  • Panouri informative cu istoria salinei
  • Cinema 3D
  • Farmacie cu produse naturiste
  • Toalete
  • Și altele

Petrecerea timpului în climatul salinei este benefic pentru sănătate. Dacă ai concediu și poți să faci tratament câteva zile, probabil că îți va prinde bine.

Mai multe informații poți citi pe site-ul oficial aici.

2. Casa Fluturilor Tropicali Vii din Praid

Știai că, în comparație cu speciile locale de fluturi, durata de viață a fluturilor tropicali este de 1-2 săptămâni, în funcție de specie? 😲

La câteva minute de salină, poți vizita casa Fluturilor Exotici, o construcție foarte interesantă care a nominalizată la bienala arhitecturii contemporane Arhitectura.6.

În anul 2012 a fost deschisă în Ținutul Secuiesc prima casă permanentă de fluturi tropicali vii în România.

În „casă”, poți vedea zeci de fluturi colorați care zboară în jurul tău, un mic iaz cu broscuțe țestoase, un incubator în care se dezvoltă fluturii. Pe lângă admirarea fluturilor, poți servi o cafea, un suc, să îți achiziționezi diverse obiecte, bijuterii handmade.

De unde provin fluturii la Casa Fluturilor din Praid? 

Provin în formă de crisalidă de la fermele de fluturi din țările sud-americane, africane și asiatice. Fermele de fluturi sunt platforme unde sunt crescuți fluturii în condiții artificiale, pentru casele de fluturi.

În zilele noastre, din cauza scăderii continue a habitatului natural al fluturilor, fermele joacă un rol tot mai important pentru conservarea raselor.

.

În afară de întreținerea Casei Fluturilor din Praid, proprietarii se ocupă și de organizarea și construirea de expoziții temporare.

Programul și mai multe detalii poți vedea pe site-ul oficial aici. Scrie pe site că este închis până la data de 26 mai 2023. Sezonul următor poți să faci o vizită fluturilor.

3. Rezervația Naturală Dealul Sării, Praid

Rezervația Naturală Dealul Sării și Canionul de sare au fost o surpriză foarte plăcută, am găsit spontan traseul și era o zi foarte călduroasă de iunie.

Mi-a plăcut mult acest traseu amenajat cu pasarele de lemn peste tot, cu indicații, săgeți. Este foarte accesibil și vi-l recomand după ce vizitați Salina Praid. ⛰

Aria Muntele de Sare și Defileul de Sare din Praid este protejată geologic. Suprafața de 66 hectare a rezervatiei naturale se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).

Oare este adevărat că localnicii folosesc apa sărată din izvoare pentru murături sau pentru slănină și carne? 🤔

Am postat pe Instagram un Reel cu câteva imagini de pe traseu aici.

Tu ai vizitat zona Harghitei? Ce ți-ai dori să vizitezi din cele 3 locuri în care am fost eu?

Lasă-mi un comentariu mai jos cu alte locuri pe care să le văd în zonă, inclusiv restaurante. Le pun pe listă, promit. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.